Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hypotéka / foto: shutterstock

Usnadněte si schválení hypotéky - připravte se na ni předem

Víte, co k získání hypotéky potřebujete a jak se připravit, abyste z banky neodešli s nepořízenou?

Hypotéku má dnes spousta z nás a lidí neustále přibývá. Je to snadná cesta k vysněnému vlastnímu bydlení. Získat ji však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Co je potřeba k vyřízení hypotéky? 

Než se vypravíte do banky, připravte si k ruce dokumenty. Potřebovat budete občanský průkaz nebo pas, výpisy z účtu, kam vám chodí pravidelný měsíční příjem, popř. si nachystejte potvrzení o výši příjmů od zaměstnavatele. Podnikatelé budou muset dodat jedno až dvě daňová přiznání zpětně. Pokud už máte v ruce kupní smlouvu, nebo smlouvu o smlouvě budoucí, vezměte ji s sebou. U žádosti o hypotéku na výstavbu či rekonstrukci vezměte alespoň předběžný rozpočet, návrhy a projekty výstavby apod. K posouzení žádosti o hypotéku bude také potřeba odhad ceny kupované nemovitosti, ale pokud jej nemáte, obvykle jeho vytvoření domluví banka. 

Hypoteční kalkulačka
Hypoteční kalkulačka – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se nachystat předem? 

Mnoho lidí žádost o hypotéku podceňuje a až na místě zjistí, že na ni nedosáhnou. Buď výši příjmů, přílišnými výdaji, nebo nedostatkem vlastních zdrojů. Banky dnes zpravidla požadují, abyste měli aspoň 10 % z ceny nemovitosti ve vlastních penězích, buď našetřených, nebo získaných např. prodejem jiné nemovitosti. Proto je vhodné už pár let před plánovaným nákupem nemovitosti a žádosti o hypotéku začít šetřit. 

Před žádostí o hypotéku doplaťte všechny spotřebitelské úvěry, kontokorenty a kreditní karty, ať nemáte žádné splátky. Dbejte vždy na to, abyste veškeré splátky a poplatky hradili včas, ať máte dobrou finanční minulost, která se bude u schvalování hypotéky hodit. 

Hypotéka a bydlení
Hypotéka a bydlení – Zdroj: Shutterstock.com

Co když nemáte vlastní zdroje?

Někdy se stane, že i když šetříte předem, ani potřebných 10 % z vlastních zdrojů dohromady nedáte. Co pak? Řešení je sice komplikované, ale není nemožné. Možností je několik. Půjčit si zbytek peněz např. od rodičů či kamarádů, přidat do zajištění ještě jednu nemovitost, pokusit se o kombinaci hypotéky a dalšího úvěru, např. ze stavebního spoření, nebo najít banku, která umí udělat tzv. 100% hypotéku. Takových bankovních ústavů sice není mnoho a nepůjčují tento úvěr na bydlení každému, ale najít se dají. 

 

Zdroj:

https://www.5nej.cz/hypoteka/

 

Usnadněte si schválení hypotéky - připravte se na ni předem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!