Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sladký frgál / foto: shutterstock

Odkud pochází oblíbené české dobroty? Seznamte se s místy, kde vznikly

Kdo by nemiloval sladkosti? Nebo ještě lépe – čerstvě upečené dezerty, které jsou naprostou dokonalostí ke kávě nebo odpolednímu čaji? Pojďte se seznámit s místy, odkud například skvělé frgály pochází.

Trubičky z Hořic, logicky

Zatímco původ některý z dezertů není na první dobrou jasný, u jiných je tato informace zřejmá. Třeba takové hořické trubičky pochází (logicky) z Hořic. Jen málokdo ale ví, že je k nám přinesl (údajně) kuchař císaře Napoleona. Dnes je však vyrábí řada firem nejen v Česku sídlících.

Pokud byste chtěli ochutnat ty tradiční hořické trubičky, hledejte takové, které se skládají ze dvou vrstev a které jsou navíc posypané nejen cukrem, ale i skořicí a oříšky. Jaká náplň se bude skrývat uvnitř, to už je otázkou vašich chutí.

Sladké trubičky
Sladké trubičky – Zdroj: Shutterstock.com

Lázeňské oplatky nepochází z Česka

Když člověk prochází nějakým lázeňským městem, má tendenci zamířit do jednoho ze stánků, kde se prodávají dnes až ikonické lázeňské oplatky. Kulaté, teplé, uvnitř se sladkou, křupavou náplní. Dokázali byste si však tipnout jedno město, kde došlo k jejich zrodu? Nejsou to Luhačovice ani Mariánské lázně, pochází z Německa. U nás se však prvně vyskytly v Karlových Varech, a tak můžeme říct, že pochází odtud, pokud hledáme původce této laskominy v Česku (ostatně k dostání jsou zde už od roku 1788).

Co je zajímavé, tak že se lázeňské oplatky dříve využívaly například při řadě lázeňských kúrách, a to díky jejich snadné stravitelnosti. Tehdy se však k sobě neslepovaly, náplně cukru a koření byly až později.

Lázeňské oplatky
Lázeňské oplatky – Zdroj: Shutterstock.com

Frgály mají svou domovinu na Valašsku

Obrovské, kulaté koláče, které jsou zdobené někdy tvarohem, jindy povidly a někdy také mákem. Skvělá pochoutka, kterou milujeme po generace. Věděli jste, že jejich kořeny sahají na Valašsko, konkrétně do Rožnova pod Radhoštěm, kde se aktuálně nachází i krásný skanzen zaslíbený právě jim?

I když tradiční náplní jsou hrušková povidla, frgály je možné ochutnat také naslano. Naplněny mohou být zelím, také kedlubnou nebo řepou.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/vylet-za-laskominami-kde-se-zrodily-trubicky-a-modlitbicky-75488

Odkud pochází oblíbené české dobroty? Seznamte se s místy, kde vznikly

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!