Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úklid / foto: shutterstock

Úklid domácnosti: Paní na úklid již nejsou tabu, jejich služby využívá stále více domácností

V minulosti se od žen očekávalo, že kompletně zajistí chod a úklid celé domácnosti. Postupem času se do domácích prací zapojovali také muži. A v současnosti? Řada rodin svěří úklid své domácnosti do rukou cizích lidí.

Uklizená domácnost je vizitkou paní domu

Úklid je v rodinách velmi častým tématem. Především v předvánočním a předvelikonočním období, kdy se myjí okna a provádí se důkladný úklid. V domácnostech s dětmi je pořádek každodenním tématem a večerní úklid hraček někdy doslova i bojem

Každá rodina se snaží svoje obydlí udržovat v provozní čistotě. Před příchodem plánované návštěvy často věnujeme úklidu více času, aby se u nás hosté cítili dobře a my nebyli nervózní, že máme doma nepořádek. A příchod nečekané návštěvy? Ten znamená super rychlý úklid, při kterém není čas dát všechny věci na původní místo. Všichni jsme rádi, když se nám podaří zastrkat věci do skříní a místností, které nejsou pro oči návštěvy určené.

Nutný úklid domácnosti
Nutný úklid domácnosti – Zdroj: Shutterstock.com

Moderní muži se domácích prací nebojí

Žena zajisté ocení, když se její partner do úklidu zapojí. Muži se většinou chopí vysavače, mopu nebo prachovky. Ti odvážnější se pustí i do leštění koupelny. Práce spojené s prádlem zastávají tradičně více ženy. Pokud nejsou domácí práce vaším koníčkem, nebo na ně nemáte jednoduše čas, můžete zvážit pomoc od paní na úklid.

Společný úklid
Společný úklid – Zdroj: Shutterstock.com

Pomoc v domácnosti není již tabu

Zmíníte-li před někým, že vám v domácnosti vypomáhá paní na úklid, možná bude první reakcí druhé osoby údiv. V minulosti byly totiž služby paní na úklid zpravidla výsadou movitých rodin, které nemohly nebo nechtěly úklidu věnovat svůj volný čas a zároveň měly dostatečné množství volných prostředků na pokrytí této služby.

V současné době je tato služba cenově dostupná pro širší veřejnost. Hodina výpomoci začíná přibližně na 150 Kč, průměrná cena se pohybuje mezi 200-300 Kč za hodinu. Při porovnávání cen je potřeba zvážit, zda musíte pro úklid poskytnout čisticí prostředky, nebo jsou již zahrnuty v hodinové sazbě.

Úklidové prostředky
Úklidové prostředky – Zdroj: Shutterstock.com

Ve finále je vše na domluvě. Někdo ocení pomoc pouze s úklidem koupelen, jiný si s radostí objedná kompletní úklid domácnosti. Vždy záleží na potřebách a možnostech dané rodiny. Maminkám na rodičovské dovolené i pracovně vytíženým ženám se hodí každá pomoc. Přenechání úklidu odborníkům a více volného času ocení jistě i muži.

Zjistěte si reference

A kde najít spolehlivou výpomoc? Nejlepší variantou je doporučení od známého. Pokud nikdo z vašeho okolí nemá s úklidovou výpomocí zkušenost, můžete zkusit najít kladné reference na internetu a někoho s poptávkou úklidu oslovit. Po realizaci prvního úklidu se můžete rozhodnout, zda budete ve spolupráci pokračovat. Třeba zjistíte, že nechcete finance na úklid vynakládat a raději si domácnost uklidíte svépomocí. Nebo si s radostí budete užívat uklizené domácnosti bez námahy.

 

Zdroje:

https://www.mom4moms.cz/mamanews/nebojte-se-rict-o-pomoc-s-uklidem

https://www.domelie.cz/uklid-a-pomoc-v-domacnosti

https://www.ufir.cz/domacnosti-a-svj/

https://www.uklidmi.cz/cs/cenik/#klasik

Anketa

Úklid domácnosti: Paní na úklid již nejsou tabu, jejich služby využívá stále více domácností

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!