Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Otřesná svatba / foto: shutterstock

Tohle byste na své svatbě zažít nechtěli!

Přijdou vám české svatební tradice jako přežitek? Máte pocit, že zametání střepů z talíře, chomout na krk ženicha nebo koule u jeho nohy je „trapárna“? Pak věřte, že jsou národy, jejichž svatební zvyky jsou mnohem MNOHEM horší.

Pleskání ženicha chcíplými rybami

Tak třeba Korea… Nevěsta po obřadu je u nás kvůli plodnosti zasypávána rýží. Ano, rýže je nepříjemná, špatně se vyklepává z výstřihu a na vlasy nastříkané lakem se lepí. Korejci po nevěstě hází švestky a ořechy. Musí je chytat a nejlépe – ulovit jich co nejvíc. Svědčí to totiž o tom, kolik dětí se v manželství narodí. Ještě hůře však na tom je ženich. A nevěsta vlastně potom také. Před ulehnutím do svatební postele totiž ženich dovolí svatebčanům, aby jeho holé nohy opleskali shnilými smrdutými rybami. Dělají to alespoň třicet minut, aby ženich dostatečně „zaváněl“. Nesmí se umýt a musí jít rovnou za nevěstou. Její nadšení jistě nezná mezí…

Chcíplá ryba pro ženicha
Chcíplá ryba pro ženicha – Zdroj: Shutterstock.com

Ty to neumíš? Tak já ti to ukážu!

Asi tak by se dal popsat svatební rituál některých domorodých kmenů v Africe. Nevěsta tam ulehá do svatebního lože jako naprosto neznalá panna. Pokud je příliš stydlivá, bázlivá a neví jak na to, může se poradit. U svatebního lože totiž asistuje její matka, která ochotně vysvětlí, jak „na to“, popř. to rovnou názorně předvede – i s novopečeným ženichem. Když je nevěsta hodně nechápavá, může se svatební noc s matkou-tchyní protáhnout až do rána.

Speciálně nazdobený novomanžel

Zajímavý rituál pro svatební noc mají i ve Skotsku. Tam se musí nechat ženich před odchodem do svatebního lože pořádně „nazdobit“. Svatebčané ho vysvléknou do půli těla – neučiní-li tak sám, namažou ho směsí melasy a černých sazí a následně ještě popráší moukou a peřím. Aby toho nebylo málo, ženich se musí takto projít po vsi, případně navštívit místní šenky. No uznejte, kdo by odolal?

Skotská svatba
Skotská svatba – Zdroj: Shutterstock.com

Svatební rituály pro silné povahy

Jak vidíte, svatební rituály jsou v různých zemích pojaty skutečně kreativně. Jsou to však ty lepší varianty. Mnohem hůře na tom jsou v Číně, kde musí nevěsta měsíc před svatbou minimálně hodinu denně plakat – má prý se připravit na horší dny, které mohou v manželství nastat. A Čečenci? Ti si neberou žádné servítky. Když je budoucí nevěsta odmítá, tak ji rovnou unesou a znásilňují tak dlouho, až si je potupená a někdy i oplodněná dívka vzít musí, aby unikla veřejné hanbě.

 

Zdroj:

Záhady života, červen 2022, č. 6, str. 52 – 53.

Tohle byste na své svatbě zažít nechtěli!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!