Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tetování / foto: shutterstock

Zajímavosti, které jste nevěděli o tetování

Kdysi považované za radikální postoj proti většinové společnosti, dnes zdobí těla polovině populace. Co víme o tomto “doplňku” na těle?

Tetování má silné kořeny, jak rituální, tak náboženské. Pojďme se společně podívat na historii tohoto umění na těle, z čeho se vyrábí inkoust a co stojí za současnou mánií po tetování.

Tetování je staré téměř jako člověk

Nejstarší objevené lidské tetování je na 5300 let staré mumii ledového muže z Oetzi. Starověké kmeny a civilizace používaly tetování k úplně jiným účelům, než je používáme dnes. Ve většině případů se pojilo s významnými životními událostmi, jako je mužství, víra, manželství, trest a láska. Umístění tetování mumie z Oetzi se nachází v oblasti páteře, kde mohlo sloužit k terapeutickým účelům.

Každá společnost měla jiný způsob úpravy těla, přičemž inkoust se běžně vyráběl z rostlinných a živočišných látek.

Potetovaná dívka
Potetovaná dívka – Zdroj: Shutterstock.com

Tetování není tak snadné

Rituální úprava lidského těla vyžaduje roky tréninku. Ve starověku bylo tetování něco jako posvátné povolání. Dnes se moderní tatéři zapojují do učňovských programů, které zahrnují roky studia. Nováčci se ze začátku učí, jak správně čistit vybavení, jak chránit sebe i klienty před krevními patogeny, a především, jak přistupovat k tetování po zdravotní stránce.

Tatéři nebyli vždy umělci

Před všeobecnou popularitou tetování v 60. letech 20. století mnoho tatérů nedodržovalo doporučené zdravotní a bezpečnostní postupy. Tito tatéři většinou nebyli umělci a možná nikdy neprošli školením, ale bez skutečné regulace mohl tetovat každý, kdo si mohl dovolit strojek a křeslo.

Umělecké tetování
Umělecké tetování – Zdroj: Shutterstock.com

Tetování neprochází celou kůží

Tetování jako takové neprochází celou kůží, ale naopak proniká pouze třemi vrstvami pokožky. Ve skutečnosti se tak proces podobá více „škrábání”. Navíc kůže, na rozdíl od papíru nebo plátna, nemá jednotnou barvu, strukturu ani tloušťku.

Pít před tetováním je špatný nápad

Dobrý umělec nebude tetovat viditelně opilého zákazníka. Najdou se tatéři, kteří si vezmou vaše peníze, udělají vám tetování a nic jiného je nezajímá. Alkohol možná otupí vaše tělo proti bolesti, ale také ředí krev. Řidší krev znamená větší krvácení během procesu. Více krve může umělci ztížit práci a ještě se může odrazit na kvalitě vašeho tetování. Sečteno a podtrženo, vyhněte se alkoholu před nanášením nového doplňku i po něm.

 

Zdroj:

https://www.seeker.com/ten-things-you-didnt-know-about-tattoos-photos-1766277189.html

Zajímavosti, které jste neveděli o tetování

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!