Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opilá žena / foto: shutterstock

Jak alkoholismus zkresluje naši realitu

Každý žije ve svém vlastním světě a vidí realitu ze své perspektivy, pokud se k tomu přidá závislost, celý svět se rázem změní.

Když se alkohol dostane do krevního oběhu, zamíří do mozku, kde začne upravovat receptory a procesy téměř ve všech oblastech. Tyto úpravy vyvolávají celou řadu příznaků od euforického pocitu opilosti až po kocovinu následující ráno. Většina účinků alkoholu mění způsob, jakým se rozhodujeme, zpracováváme informace a vnímáme realitu.

Neblahé účinky alkoholu
Neblahé účinky alkoholu – Zdroj: Shutterstock.com

Jen jeden drink

Hned po prvním doušku alkoholu začnete vidět věci trochu jinak. I člověk, co pije zřídka, může potvrdit, jaké uvolňující účinky může přinést nevinná sklenka vína. Pouhý jeden drink sníží vaše zábrany, ovlivní vaši náladu a změní vaše rozhodovací vzorce.

Možná se domníváte, že alkohol má vždy uklidňující účinek, ale u mnoha lidí je tomu přesně naopak. Alkohol může uvolnit agresivitu nebo frustraci. Ať už vás alkohol zavede jakýmkoli směrem, bude to více než pár kroků od reality.

Alkohol může prohloubit depresi
Alkohol může prohloubit depresi – Zdroj: Shutterstock.com

Dlouhodobá ztráta kontaktu

Čím více pijete, tím větší závislost vytváříte a více se odpoutáváte od reality. Nadměrná konzumace alkoholu vede k závislosti a tato nemoc je zcela poháněna ztrátou kontaktu s realitou. Popírání toho, že vůbec existuje nějaký problém, je stereotypní charakteristikou alkoholiků.

Alkoholismus ovlivňuje právě tu část mozku, která stanovuje příčinu a následek, takže alkoholik nedokáže pochopit, jak velké škody svým návykovým chováním působí.

Závislost na alkoholu
Závislost na alkoholu – Zdroj: Shutterstock.com

Realita zotavení

Nejznepokojivějším zkreslením reality u alkoholiků je skutečnost, že mnozí závislí ani nepoznají, že potřebují pro svůj problém pomoc. Naprostá většina alkoholiků se nikdy neléčí a 95 % těch, kteří se neléčí, tvrdí, že je to proto, že si myslí, že žádnou pomoc nepotřebují. Mezitím se alkoholik dál vymyká kontrole, zatímco ti, kteří ho milují, bezmocně přihlížejí. Prolomit zkreslení natolik, že si člověk uvědomí, a především připustí, že má nějaký problém, je prvotním krokem k zotavení.

 

Zdroj:

https://renaissanceranch.net/how-alcohol-distorts-reality/

Jak alkoholismus zkresluje naši realitu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!