Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Politik se schovává / foto: shutterstock

Politici vládních stran se často v komunálních volbách „schovávají“ v různých uskupeních

Současné vládní strany jsou u většiny veřejnosti nepopulární, a tak se některé místní organizace snaží ke svým mateřským stranám příliš nehlásit. Děje se tak jak u velkých měst, tak i v jejich městských částech i malých obcích.

Okresní město Chrudim

Například kandidátka Koalice pro Chrudim vedená Romanem Málkem vypadá jako místní sdružení politiků. Když si pročítáte jejich Facebook, prakticky nemáte šanci najít politickou příslušnost. Pokud však hledáte přímo na kandidátkách, nebo ve jmenných seznamech na oficiálním webu volby.cz, zjistíte, že se jedná o stranu KDU-ČSL dohromady s nestraníky. Jak prosté.

Ustrašená kočka - zdroj:shutterstock.com

Město Chotěboř

Pokračujeme v tom společně – fialové logo a „vychytané“ webové stránky, též v převažující fialové barvě. Člověk by řekl, že je to nějaké místní hnutí, nicméně všímavému čtenáři neuniknou malá loga stran, které jej tvoří – STAN, Piráti a TOP09. Lídr kandidátky David Šafránek je sice bezpartijní, nicméně jej navrhlo hnutí STAN. Kdo by se s nimi ale po kauze Dozimetr chtěl spojovat? Nedivme se tedy místním politikům, že zvolili pro svou kandidátku atraktivnější název.

Pod peřinou mě není vidět - zdroj:shutterstock.com

Krajské město Hradec Králové

Mezi kandidátními listinami pro východočeskou metropoli najdeme i tu, která se nazývá Koalice pro Hradec. Pojmenování tedy vypadá jako koalice několika stran. Když ovšem zabrousíme do jmenného seznamu této kandidátky doplněnou o stranickou příslušnost, zjistíme, že jde v podstatě jen o KDU-ČSL s nestraníky. Je však férové říci, že první dvě místa jsou obsazena bezpartijními kandidáty, až třetí je lidovec. Uskupení vede vodohospodářka Růžena Divecká.

Schovám se do nějaké koalice - zdroj:shutterstock.com

Někteří jdou však do boje pod známou značkou

Takových „kamufláží“ bychom v letošních komunálních volbách našli bezpočet. Neplatí to ovšem obecně. O straně TOP09 se dnes dá říci, že její popularita se výrazně snížila. To platí dvojnásob na Moravě, kde jen málokde zaznamenala v historii úspěch. Přesto například ve velkém okresním městě Prostějov jde tato strana statečně do boje pod svou značkou. Vládní ODS tak činí ve valašském Vsetíně, kde jí podmínky také příliš nepřejí. V neposlední řadě KDU-ČSL, které je zase velmi nepopulární v Čechách, jde samostatně s kůží na trh ve východočeském Náchodě. Takových příkladů bychom jistě našli více. A jak je to ve vašem městě, obci, či městské části? Není tam nějaké hnutí se zajímavým názvem, za kterým se však schovávají „známé firmy“?

Zdroje:

(1) volby.cz

(2) pokracujme.cz

(3) facebook.com

 

Anketa

Politici vládních stran se často v komunálních volbách „schovávají“ v různých uskupeních

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!