Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Veš dětská / foto: shutterstock

3 tipy, jak se rychle zbavit vší

Školní rok sotva začal a ve školách a školkách už se objevuje varování, že se objevily vši. Tento maličký parazit dokáže pořádně potrápit a může se zdát, že se množí rychlostí blesku.

Co je to veš dětská? 

Veš dětská je bezkřídlý hmyz, kterému se báječně žije ve vlasové pokožce. Žije výhradně z krve. Ve chvíli, kdy se zakousne a začne sát, začne jejímu nositeli peklo. Vši ve vlasech opravdu pekelně svědí a pokud se začne dítě škrábat, mohou se mu ranky dokonce zanítit. Jediná dobrá zpráva je, že vši nepřenáší žádné nemoci. Množí se však velice rychle. Stačí, když se ve školce děti přiblíží hlavou k sobě, vymění si čepici nebo se učešou stejným hřebenem, a veš se rozšíří na dalšího hostitele. Pokud je nezaregistrujete včas, mohou ve vlasech naklást vajíčka - hnidy, z nichž se tvoří další dospělé vši. 

Hnidy ve vlasech
Hnidy ve vlasech – Zdroj: Shutterstock.com

3 tipy, jak se rychle zbavit vší 

Pořiďte speciální šampon 

Obyčejné šampony na vši nestačí. Je potřeba zničit je speciálními přípravky, které obsahují olej dimethicon a přírodní silice, které jsou schopny vši zahubit. Ideální je zajít pro takový šampon do lékárny a nespoléhat na drogerii. Někdy maminky stříkaly vlasy dětem nejprve repelentem, aby vši zahubily. Šampony určené k likvidaci vší jsou však účinnější a nedráždí pokožku.

Vši a hnidy vyčesávejte

Jen umýt vlasy speciálním šamponem nestačí. Vši sice zahubí, ale ve vlasech mohou zůstat. Hnidy se navíc mohou znovu vylíhnout a začít dítě trápit. Proto si pořiďte hustý hřeben, kterým vši i vajíčka z vlasů vyčešete. Tipem našich babiček je nanést před tím na vlasy máslo nebo olej, aby vlasy nedrhly a vši se snáze odstranily. Dbejte na to, abyste vajíčka odstranili opravdu všechna. Nové vši se z nich vylíhnou do sedmi dnů.

Vyčesávání vší
Vyčesávání vší – Zdroj: Shutterstock.com

Vyperte a vyčistěte vše, s čím zavšivené dítě přišlo do styku 

Nezapomeňte, že vši nestačí odstranit jen z vlasů. Vše, s čím dítě přišlo do styku a v čem se mohou vši ukrývat, je nutné vyčistit a vyprat alespoň na 60 °C. Oblečení, čepice, šály, ložní prádlo atd. Vše je nutné vyprat a ideálně ještě vyžehlit. Umýt ve vodě o 60 °C je nutné i hřebeny a kartáče. Myslete na to, že pokud se chcete vší zbavit zcela, je nutné zničit je opravdu všude, nejen ve vlasech dítěte.

Pokud vaše dítě přineslo ze školy či školky vši, myslete nejen na to, abyste ho rychle zbavili trápení, ale také na prevenci. Vši se mohou snadno přemístit i do vašich vlasů. Proto si vlasy umyjte speciálním šamponem i vy, přestože ještě nepociťujete žádné svědění.

A ještě pro vás máme jeden tip na závěr. Pokud chcete své děti před těmito parazity chránit předem, pořiďte si domů Tee Tree olej. Stačí nanést ho každé ráno dítěti za uši a trochu do vlasů - nad čelo, na temeno a za krk a vši si vaše dítě jako hostitele nevyberou. 

 

Zdroj:  

https://www.novinky.cz/clanek/zena-deti-skolky-a-skoly-opet-zaplavily-vsi-jak-se-jich-zbavit-a-jak-se-pred-nimi-chranit-40300914

3 tipy, jak se rychle zbavit vší

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!