Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Radost z úspěchu / foto: shutterstock

Jak na lepší sebemotivaci? Hlavní je se správně odměnit

Sebeláska, sebemotivace, seberozvoj… To jsou slova, která dnes můžeme slyšet a číst snad všude.

Mluví i píše se o tom, že bychom se neměli podceňovat, mít se rádi a více si věřit. A je to pravda! Máme pro vás několik rad, jak se zdravě motivovat a nepolevovat v cestě za svými sny. Klíčem je správně se odměnit.

Chválit se, chválit se, chválit se

Ať už kolem sebe slyšíte samou kritiku, nebo vás tu a tam pochválí i někdo jiný, věřte, že tak, jako se pochválíte vy sami, vás nikdo jiný nepochválí. Pokud máte nějaký sen a směřujete k jeho naplnění, odměňujete svou pílí hlavně sami sebe. A v takovém případě vás nikdo nepochválí více než vy sami.

Úspešný muž
Úspešný muž – Zdroj: Shutterstock.com

Věřte si a neshazujte se

Ať už se snažíte zhubnout, naučit se cizí jazyk, vařit jako Masterschef nebo rozjíždíte podnikání, důležité je neshazovat své úsilí předem. Možná z mnoha stran uslyšíte kritiku. Ta samozřejmě může být užitečná, taková, která vás postrčí dál, ale i neužitečná, kterou vysloví nepřející lidé, závistivci a jim podobní. O tom dnes ale psát nebudeme. Důležité je, abyste neshazovali sami sebe. Někdy se daří více, někdy méně. Když už se vám něco nepodaří tak, jak jste si přáli, netrestejte se za to. Hledejte to, co se podařilo a za to se odměňujte. Ovšem s rozumem. Pokud se vám podaří shodit dvě kila, dortík a káva se šlehačkou nebudou ta správná odměna. Můžete si ale koupit něco hezkého na sebe, v čem se budete cítit dobře.

Nakupování za odměnu
Nakupování za odměnu – Zdroj: Shutterstock.com

Piště si deníček

Ideální způsob, jak sledovat své úspěchy a uvědomit si, co a kolik se vám podařilo, je psát si deníček. Nemusíte psát román o zážitcích z celého dne. Úplně postačí, když si večer v bodech zapíšete, co všechno se vám za den podařilo, čeho jste dosáhli apod. Deníček je skvělá motivace i pro ženy v domácnosti, které mají pocit, že celé dny jen zahálí a běhají kolem dětí. Napište si vše – že jste uvařila oběd a večeři, napsala s dětmi úkoly, vytřela, vyprala… Věřte, že zjistíte, že jste za den stihla spoustu věcí. A pokud jste se zrovna nedostala k plnění svých snů, nevadí. I tak uvidíte, že jste udělala plno jiných důležitých věcí, které by se bez vás neobešly.

Užitečný deník
Užitečný deník – Zdroj: Shutterstock.com

Odpočívejte a dávejte si pauzu

Pokud si půjdete tvrdě za svým cílem a věnujete mu každou volnou minutu svého dne – každého dne, budete možná postupovat mílovými kroky, ale můžete také velmi rychle vyhořet. Zjistíte, že ze snu a jeho cestě k němu se stala povinnost a přestane vás to bavit. Dávejte si proto pauzu. Rozdělte si svůj cíl na několik menších a vždy, když nějakého dosáhnete, dejte si pauzu. Dělejte něco zcela jiného, odpočívejte a relaxujte.

 

Zdroj:

https://psychologieprokazdeho.cz/sedm-tipu-pro-zachovani-motivace/

 

Jak na lepší sebemotivaci? Hlavní je se správně odměnit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!