Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Deprese / foto: shutterstock

Když vás přepadnou deprese. Jak je poznat?

Člověk se může dlouhé týdny potýkat s vnitřní nerovnováhou nebo může docházet ke změnám v pracovním či osobním životě. Spouštěčem deprese může být celá řada faktorů, klíčové je poznat tento mnohdy život beroucí problém.

Deprese má tři fáze

Psychická stránka člověka by měla být „v normě”. Výkyvy naší psychiky mohou mít negativní dopady na náš život jako celek. Nezřídka končí tím nejčernějším scénářem, který si v naší hlavě dokážeme představit. Věděli jste ale, že deprese jako taková má několik fází lišících se především úrovní problému?

Rozeznáváme deprese těžké, střední a hluboké. V nejlehčí formě jsou narušeny „pouze” mezilidské vztahy, případně výkonnost v práci nebo škole. Pokud se však dostanete do horší formy deprese, nastupuje na scénu také neschopnost vykonávat nějaké konkrétní aktivity (jako je docházení do zaměstnání nebo školy), komplikovat se může také schopnost soustředit se. Ta nejtěžší s sebou nese sebevražedné myšlenky, jež mohou ohrožovat náš život.

Chmury a deprese
Chmury a deprese – Zdroj: Shutterstock.com

Jak depresi poznat?

Stejně jako jiné nemoci, i deprese je snadno rozpoznatelná díky několika hlavním symptomům, které ji doprovází. Mezi ně patří například přetrvávající smutek, také špatná nálada, snížený zájem prakticky o cokoliv (dokonce i o naše koníčky a podobné aktivity), s tím jde ruku v ruce snížený elán a zvýšená únava.

Možná si říkáte, že těmito stavy jednou za čas trpíte, přesto se domníváte, že jsou v pořádku, že to není nic, před čím byste se měli mít na pozoru. Platí, že pokud by se jednalo o depresi, tyto stavy by vás měly provázet alespoň dva týdny. V případě kratšího trvání se o depresi pravděpodobně nejedná a je to ryze přechodný, krátkodobý stav vyvolaný například úmrtím v rodině nebo jinou životní změnou.

Depresivní pocity
Depresivní pocity – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud však registrujete dlouhodobé trvání zmiňovaných příznaků, s návštěvou lékaře rozhodně neotálejte. Jak již bylo zmíněno, hluboká forma může do vašeho života vnést sebevražedné sklony.

 
Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-priznaky-deprese-ktere-neni-dobre-podcenovat-40410679#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Když vás přepadnou deprese. Jak je poznat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!