Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panda červená a panda velká / foto: shutterstock

V čem si jsou podobné panda červená a panda velká?

V článku vám přinášíme pár zajímavých informací o pandách. V čem se liší panda velká a panda červená? Mají vůbec něco společného?

Není panda jako panda

Zní to sice stejně, přesto hned na první pohled uvidíte rozdíl. Panda velká patří do čeledi „medvědovitých“, kdežto červená panda je jediný živočich z čeledi „pandy malé“.

První byla červená

Jak napovídá první bod, panda červená je jediná patřící do čeledi „panda“. Její velká vzdálená sestřenice svůj název dostala díky podobným anatomickým rysům.

Panda červená
Panda červená – Zdroj: Shutterstock.com

Jedlík bambusu

Předpokládá se, že název panda je odvozen od nepálského slovního spojení, které v překladu znamená „jedlík bambusu“. A to je více než trefné, u obou druhů.

Sdílený jídelníček

Panda červená a panda velká jsou, jak je z bodu výše jasné, největšími milovníky bambusu na světě. Černobílá panda velká je schopná za den spořádat až 20 kg této pochutiny, její malá jmenovkyně je v tomto skromnější, ale spořádá klidně bambusu tolik jako třetina její váhy.

Anatomické podobnosti

Obě zvířata mají uzpůsobenou zápěstní kost tak, aby při jídle držela bambusové výhonky. Tato anatomická zvláštnost se popisuje rovněž jako falešný palec.

Panda velká
Panda velká – Zdroj: Shutterstock.com

Závislé na ochranářích

Pandy červené jsou zařazeny mezi ohrožené druhy a panda velká patří mezi druhy zranitelné. Přežití obou druhů tak závisí na ochranářích a v přežití jim rozhodně nepomáhají ani pytláci, kteří obě loví kvůli kožíšku.

Zvířata v maskách

Poslední podobnost, která je u obou zřejmá na první pohled, je zbarvení srsti v oblasti hlavy. Připomíná masku, a díky němu mají tato zvířata obzvláště zábavné výrazy v obličeji. Snad se budou moci smát a přinášet radost ještě dlouho.

 

Zdroje:

https://redpandanetwork.org/post/Red-Panda-Facts-vs-Giant-Panda-FactsI

https://cs.wikipedia.org/wiki/Panda_%C4%8Derven%C3%A1

https://www.pwpark.com/news/red-panda-vs-giant-panda/

Panda červená vs. Panda velká

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!