Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Barevný úklid / foto: shutterstock

Barevný úklid je zárukou čistoty

Bílá, žlutá, červená, modrá a zelená, to jsou hlavní prvky mezinárodní barevné úklidové strategie, jejímž cílem je eliminace rizika přenosu virů a bakterií. A jak vypadá v praxi barevný princip úklidu?

Všimli jste si, že oddělení čisticích prostředků v drogerii hraje všemi barvami? Proč tomu tak je a jaký je princip barevného rozlišení?

Červená barva

Obecně upozorňuje na riziko. Proto i v rámci úklidu jsou úklidové prostředky červené barvy určeny pro sanitární oblast s vysokým rizikem výskytu virů, bakterií a znečištění. Jedná se zejména o toalety, přebalovací pulty a třeba i kojicí místnosti včetně vybavení.

Důkladný úklid
Důkladný úklid – Zdroj: Shutterstock.com

Žlutá barva

Pro oblasti s menším rizikem výskytu znečištění jsou používány čisticí prostředky a pomůcky žluté barvy. Tato barva je přiřazena sanitární oblasti, jedná se o koupelny, sprchy veřejné umývárny, bazény i sauny.   

Zelená barva

Pro úklid prostor, ve kterých se vyskytují potraviny, jsou v rámci principu barevného úklidu definovány úklidové pomůcky zelené barvy. Jedná se zejména o kuchyně, jídelny, potravinářské provozovny, ale i třeba jídelní vozíky.

Modrá barva

Modrá barva úklidových pomůcek i čisticích prostředků je určena pro oblasti generálního úklidu. Pod tímto pojmem si můžete představit kanceláře, učebny, chodby, obývací a dětské pokoje, ložnice apod.

Úklidové prostředky
Úklidové prostředky – Zdroj: Shutterstock.com

Bílá barva

Obecně značí čistotu. Proto v rámci úklidového principu je přiřazena desinfekcím. Bílé jsou nádoby na desinfekční prostředky i přímo desinfekční aplikátory.

Ostatní barvy jsou v rámci úklidu definovány individuálně. Některé úklidové firmy mají v rámci interních úklidových postupů širší skálu barevného rozlišení úklidových pomůcek a čisticích prostředků. Všechny barvy v rámci úklidové strategie bývají definovány v hygienickém plánu.

Základní barevnou paletu zpravidla doplňuje oranžová, fialová nebo i hnědá barva.

Hlavním cílem barevné strategie úklidu je zdraví lidí i zdravé životní prostředí. Sjednocený barevný přístup k úklidu je proto dodržován i v zahraničí, oporu má i v legislativě EU.

Pokud se vám výše uvedený princip pro úklid líbí a úklid vás baví, můžete i vy barevné odlišení pomůcek a přípravků dodržovat ve své domácnosti.

 

Zdroje:

https://vybaveniprouklid.cz/poradna/clanek/38

https://www.uklizenydum.cz/uklidova-firma/technologie/

https://www.uklizenoshop.cz/barevne-rozliseni-uklidovych-pomucek

https://bulldoguklidy.cz/barevna-metoda/

Barevný úklid je zárukou čistoty

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!