Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fotbal / foto: EFKS / Shutterstock.com

Anglie jako kolébka soudobého fotbalu

Fotbal vede v tabulce nejpopulárnějšího kolektivního sportu na světě. Nikdo už dnes nepřemýšlí o tom, zda se smí vzít míč do ruky nebo kolik hráčů bude při hře stát proti sobě. Pravidla fotbalu se však rodila postupně.

Fotbal nás provází od nepaměti

Hry podobné fotbalu byly oblíbené mezi lidmi od počátků věků napříč všemi kontinenty. Známe tak římskou hru harpastum, čínskou cuju, japonskou kamari, řeckou episkyros, italskou calcio a řadu dalších. Hry s míčem se vyvinuly u původních obyvatel Ameriky, Austrálie, u Eskymáků i Maorů. Ta soudobá pravidla však vykrystalizovala v Anglii.

Fotbal jako nejoblíbenější míčový sport
Fotbal jako nejoblíbenější míčový sport – Zdroj: Shutterstock.com

Fotbal začaly hrát anglické školy

Soukromé anglické školy zavedly sport jako svůj předmět už v 16. století. Nejčastěji se volila kolektivní hra s míčem na hřišti, která zapojila všechny najednou a zároveň jednotlivé studenty všestranně rozvíjela. Každá ze škol ale měla svá osobitá pravidla. Některé školy přenášely míč spíš rukama (např. v Chetenhamu nebo v Rugby), jinde do míče raději kopali (např. ve Wesminstru či Etonu).

Století páry zrodilo novodobá pravidla fotbalu

Díky rozvoji průmyslu a dopravy v první polovině 19. století se po celé Anglii vybudovala hustá železniční síť. Ta umožňovala nejen rychlou přepravu zboží, ale také osob. Jednotlivé školy využily příležitosti rychlého cestování a začaly mezi sebou pořádat soutěžní míčové zápasy. Jelikož každá škola měla trošku odlišná pravidla, bylo zapotřebí se na pravidlech shodnout. V roce 1848 se sešli zástupci 14 britských předních škol a vytvořili tzv. Cambridgeská pravidla, podle nichž se začalo hrát. Tato pravidla už preferovala spíše kopání do míče, ale stále bylo možné míč chytit i rukama. Ovšem zůstávalo např. to, že se studenti před zápasem měli dohodnout na počtu hráčů či na tvaru míče.

Současné fotbalové legendy
Současné fotbalové legendy – Zdroj: Shutterstock.com

Zákaz běhu s míčem

Fotbal Angličany nadchnul a zápasy se staly velmi populární i navštěvované. Bylo zapotřebí si upřesňovat stále větší detaily herních pravidel. 26. října 1863 bylo pro tyto účely založeno první fotbalové sdružení The Football Association. Ze sady pravidel vypustili do té doby možný běh s míčem v ruce nebo držení soupeře s míčem. To se ovšem nelíbilo některým školám natolik, že sdružení opustily a založily si své vlastní. Tak v roce 1871 vznikl Rugby Football Union a ragby se oficiálně stalo samostatným sportem.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotbal

https://www.sportsen.cz/blog/historie-fotbalu

https://sksenovfotbal.wbs.cz/historie/Z_HISTORIE_FOTBALU.pdf

Anglie jako kolébka soudobého fotbalu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!