Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hypotéka a finance / foto: shutterstock

Pojištění k hypotéce - které je povinné a které můžete odmítnout?

Při žádosti o hypoteční úvěr vám banky budou nabízet i různé druhy pojištění. Některé jsou nezbytné a hypotéku vám bez nich banka nevyčerpá. Jiné můžete odmítnout.

Vyznáte se v tom, které pojištění musíte mít a které lze sjednat i jinde než v bance, která vám poskytne hypotéku?

Pojištění nemovitosti

Pojištění, které musíte mít sjednané, aby vám banka hypotéku mohla vyčerpat, se vztahuje přímo k nemovitosti, jíž bude mít banka v zástavě. Pojištění nemovitosti vás chrání především před živly, povodní, požárem, ale i drobnějšími závadami v domě, které vám můžou řádně zahýbat rozpočtem. Jelikož si banka při sjednání hypotéky bere vaši nemovitost do zástavy, trvá na tom, abyste toto pojištění měli sjednané. Jistí se tím, že v případě pojistné události budete mít finance na opravu či rekonstrukci nemovitosti, a tudíž nepoklesne její hodnota. 

Pojištění nemovitosti vám banky nabídnou přímo od pojišťovny, s níž spolupracují. Vy si jej však můžete sjednat i jinde. Podstatné je, abyste do banky donesli smlouvu o pojištění nemovitosti na dostatečnou hodnotu, a také doložili doklad o jeho zaplacení. 

Nový dům je třeba řádně pojistit
Nový dům je třeba řádně pojistit – Zdroj: Shutterstock.com

Pojištění schopnosti splácet 

Pojištění schopnosti splácet nechrání nemovitost, nýbrž přímo vás, jako majitele hypotéky. V případě, že onemocníte, stanete se invalidními nebo vaše pravidelné příjmy poklesnou z jiného důvodu, pojistka zajistí, že budou splátky hypotéky dále hrazeny. V případě vaší smrti pak pojišťovna doplatí bance zbytek jistiny na hypotéce, tudíž vaši dědici nebudou muset hypotéku splácet za vás. 

Pojištění schopnosti splácet se uzavírá přímo k hypotéce, vždy v bance, která vám hypotéku poskytuje. Kromě nemoci, invalidity a smrti se můžete pojistit i na ztrátu zaměstnání. Poslední varianta však bývá o něco dražší. 

Pojištění vlastního zdraví
Pojištění vlastního zdraví – Zdroj: Shutterstock.com

Životní pojištění 

Poslední pojištění, s nímž se můžete u hypotéky setkat, je životní. To lze uzavřít, i když hypotéku nemáte. Narozdíl od pojištění schopnosti splácet však neřeší jen splátku hypotéky. V případě vaší nemoci, úrazu, invalidity či smrti získáte peníze z pojištění vy nebo vaši dědici. Je pak čistě na vás, zda s nimi budete hradit splátky hypotéky nebo ji celou doplatíte/doplatí (dědici). V každém případě částky u životního pojištění mohou být vyšší a vy tak můžete mít nejen na splátku hypotéky, ale i na další poplatky, na které v případě snížení příjmu nemusí zabývat. 

Životní pojištění uzavíráte především pro sebe, a je tudíž zcela na vás, u jaké banky nebo pojišťovny jej uzavřete. Je nepovinné. 

 

Zdroj:

https://www.banky.cz/clanky/pojisteni-hypoteky/

 

Pojištění k hypotéce - které je povinné a které můžete odmítnout?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!