Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti ve třídě / foto: shutterstock

Kdy dát předškoláčkovi odklad nástupu do školy

Každé dítě je jiné a každé má jiné potřeby. Ne všechny děti jsou ale po dovršení školního věku připravené zasednout do školních lavic. Kdy je vhodné uvažovat o odkladu povinné školní docházky?

Povinná školní docházka

Dítě, které dovrší před zahájením školního roku šesti let, by mělo nastoupit k povinné školní docházce. Nastoupit mohou i mladší děti na základě písemné žádosti rodičů, kteří předloží i souhlas pedagogicko psychologické poradny o způsobilosti dítěte k nástupu do školy. Na druhou stranu lze stejným způsobem požádat o odklad nástupu do základní školy. K nutnosti dát dítěti odklad se může vyjádřit i odborný lékař a své stanovisko vyjádří i samotné školské zařízení, které se s dítětem setká u zápisu v klasickém termínu. Odklad lze dát dítěti až do osmi let věku.

Škloní zralost není jen o věku
Školní zralost není jen o věku – Zdroj: Shutterstock.com

Fyzická a psychická zralost dítěte hraje hlavní roli

Ne každé dítě je v šesti letech dostatečně vyzrálé na to, aby zvládalo nároky školní docházky. Důležitá je nejen fyzická zralost, ale i ta psychická. Dítě by mělo ovládat takzvanou samoobsluhu. To znamená, že by se mělo umět samo obléct, zvládat hygienu, uklízet po sobě, atd. Začínající školáček by měl zvládat jakousi formu denního režimu. Je tím myšleno včas jít spát, ráno bez problémů vstát, odbourat odpolední spinkání, atd. Dalšími znalostmi, které má mít dítě školního věku, by byla schopnost se soustředit, snaha učit se a posouvat své vědomosti, správné držení tužky mezi třemi prsty, umět stříhat papír a další dovednosti, se kterými se setká v první třídě. Především by dítko mělo znát základy slušného chování, své jméno, adresu a jména rodičů.

Grafomotorické schopnosti
Grafomotorické schopnosti – Zdroj: Shutterstock.com

Sociální a emocionální zralost

Děti, které by měly zahájit povinnou školní docházku, musejí zvládat své emoce, být samostatné, nebýt přecitlivělé a příliš impulzivní. Zjednodušeně řečeno, o odkladu přemýšlejte, pokud vaše dítě pláče při setkání s cizími lidmi, pokud si vynucuje pozornost vztekáním, nebo naopak pokud je příliš lítostivé a nespolečenské. Se zvládnutím výše zmíněného pomůže rodičům i předškolní docházka do mateřské školy, kde děti pomalu připravují na přechod do školy.

Schopnost soustředění
Schopnost soustředění – Zdroj: Shutterstock.com

Ať je to tak, nebo tak, myslete na to, že dítě by mělo chodit do školy rádo ( alespoň v rámci možností) a mělo by vědět, proč do školy chodíme.

 

Zdroj:

https://sancedetem.cz/kdy-ma-mit-budouci-prvnacek-skutecne-odklad

 

 

Kdy dát předškoláčkovi odklad nástupu do školy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!