Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kůň / foto: shutterstock

Pořídit si koně je drahý koníček, ale stojí za to

Nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu, říká se, ale ono pořídit si koně není jen o tom, že se vyhoupnete do sedla a budete se užívat jízdu. Je to nákladné a především pracné mít za koníčka koně.

Pořídit si koně není jen tak

Milujete koně a líbilo by se vám je chovat doma? Proč ne, ale myslete na to, že chov koní je celkem nákladná záležitost. Aby kůň dostal vše, co potřebuje, a měl se dobře, je toho hodně, co člověk musí obstarat, zařídit, pořídit, zaplatit a oddřít. Mnoho lidí se naivně domnívá, že koníkovi bude stačit pastva a v zimě seno. To je sice pravda, že tohle kůň potřebuje, ale zdaleka to není všechno. Ať už zvolíte pastevní nebo boxové ustájení, musíte počítat s tím, že kůň potřebuje minerály, doplňky výživy, pravidelnou péči o kopyta a zuby, očkování a veterinární prohlídky. No a tohle všechno stojí peníze.

Vlastní kůň
Vlastní kůň – Zdroj: Shutterstock.com

Není to ,, jen’’ o penězích, ale o práci a dřině za každého počasí

Každodenní povinnost to je. Dřina - ať už prší nebo je vedro k zalknutí. Vyklidit box, poklidit pastviny, obstarat vodu, seno, nastlat podestýlku a pracovat s koněm každý den.

Když si řeknete, že podmínky pro chov máte vhodné a zázemí pro koníka mu dá krásný život, zkuste se nejprve vypravit někam do stájí, ať zažijete, co to ve skutečnosti je, mít koně doma.

Péče o koně
Péče o koně – Zdroj: Shutterstock.com

Můžete zvážit i pronájem koně

Zní to podivně, ale mnoho majitelů koní nabízí své koně do pronájmu. Je to často z důvodu časové vytíženosti. Zajistí tak koníkovi pravidelný režim a člověk, který si koně takzvaně pronajme, ušetří náklady na pořízení koně, náklady na ustájení a přitom si splní svůj sen. Ve finále na tom vydělají obě strany a mnohdy nejvíc samotný kůň.

Ať tak nebo tak, je třeba myslet především na to, že kůň je majestátní zvíře. Zvíře, které vám dokáže projevit svou lásku a oddanost a to samé bude očekávat od vás. Bude se na vás chtít spolehnout a bude vám důvěřovat zrovna tak, jak vy budete věřit jemu, až se mu vyšvihnete do sedla.

 

Zdroj:

https://www.equos.cz/index.php/vlastni-kun

Pořídit si koně je drahý koníček, ale stojí za to

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!