Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zombie / foto: shutterstock

Droga, která z lidí dělá zombies. Amerika čelí nové výzvě

Drogově závislých v posledních měsících přibývá rekordním tempem a v zahraničí tomu není jinak. Zejména v Americe se nyní musí čelit nové droze, která na tělech uživatelů vytváří hnijící ložiska. Jinými slovy z nich dělá zombies.

Zombie droga zvaná „tranq”

Člověk se může stát závislý na čemkoliv – drogy jsou však jednou z nejběžnějších věcí. Zatímco někdo zůstává u kokainu, jiný se naloďuje na vlnu zcela nového trendu, a sice zombie drogy zvané „tranq”. Podle všeho se jedná o směs veterinárního přípravku, který se běžně používá k uspává koní, a opiátu. Na první pohled se tato droga může jevit jako uklidňující a stres zbavující, na lidské tělo však působí mnohem více negativně.

Drogy mají mnoho podob
Drogy mají mnoho podob – Zdroj: Shutterstock.com

Uživatelé nové drogy po užití působí jako chodící, spíše lezoucí mrtvoly. Navíc se na jejich tělech začínají objevovat hnijící ložiska, a to zejména po dlouhodobém užívání nové drogy. Směs nebezpečných látek totiž způsobuje odumírání tkání a následně vzniklá nekróza vede k nutnosti amputovat dolní či horní napadené končetiny.

Díry na kůži, a to nejen v místě vpichu

Drogově závislí jsou ve výsledku velmi nemile překvapeni tím, jaké má „tranq” negativní důsledky. Díry na kůži se totiž objevují nejen v místech vpichu, ale také různě po těle. Přesto všechno se však uživatelé k této droze přiklání, protože v porovnání s jinými je, podle dealerů, daleko levnější a účinnější.

Řada reportáží v amerických médiích upozorňuje na to, že „tranq” může situaci kolem fentanylu v Americe jenom zhoršit. Z nedávných statistik vyplývalo, že se právě heroin a fentanyl podařilo z pouličního trhu z drtivé většiny dostat, ovšem nová droga začíná statistiky znovu rapidně zhoršovat, a to se aktivně šíří zatím “jen” v Portoriku a průběžně putuje po východním pobřeží Spojených států.

Drogy dělají z uživatelů chodící mrtvoly
Drogy dělají z uživatelů chodící mrtvoly – Zdroj: Shutterstock.com

Jelikož se jedná o poměrně novou návykovou látku, zatím se o ní ví velmi málo. Dokonce ani včasný zásah zdravotníků není vždy záchranou, úmrtí často nastupuje i přesto.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-ameriku-zaplavuje-zombie-droga-tranq-zavisli-hniji-zaziva-40423910#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Droga, která z lidí dělá zombies. Amerika čelí nové výzvě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!