Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prodej bytů / foto: shutterstock

Drahá hypotéka? Nevadí. Ceny bytů mají jít dolů

Podle odborníků je nyní ten pravý čas na to, abychom zkousnuli na první pohled neatraktivní úvěr a rozhoupali se ke koupi nemovitosti. Bublina, podle nich, totiž začíná praskat.

Nemovitostní bublina začíná praskat

Už několik let se mluví o tom, že na trhu s nemovitostmi figuruje jistá bublina. Její součástí jsou vysoké ceny nemovitostí, které se neustále zvedaly a zvedaly a dosahovaly svých rekordních výšin. A přifukovaly se a přifukovaly. Hodnoty objektů byly popoháněny vysokou poptávkou, za kterou stály velmi výhodné hypoteční úvěry. Jejich úroky hledaly dlouhé měsíce pomyslné dno, ale v posledních týdnech se situace obrátila. Hypotéka se stala spíše drahou a méně atraktivní, zájem o nemovitosti se začal ochlazovat a ceny rodinných domů, pozemků nebo bytů začaly stagnovat.

Dostupnější hypotéka?
Dostupnější hypotéka? – Zdroj: Shutterstock.com

Jelikož se nemá poptávka po nemovitostech zvýšit ani v následujícím půlroce, vlivem nízkého zájmu může vzniklá bublina na trhu s nemovitostmi prasknout. Alespoň v menších městech nebo okrajových částech Prahy, shodují se odborníci, kteří už nyní evidují, že ceny bytů v Olomouci klesají stejně jako ceny mezonetu za Prahou.

S hypotékou je možné pracovat

Podle odborníků není zájem o nemovitosti tak velký především z důvodu nevýhodných hypoték. Dle jejich slov si však musíme uvědomit, že zlevňování nemovitostí je jen přechodné období – příležitost, která by se měla chytit za pačesy. A pakliže tak neučiníme, můžeme toho v budoucnu litovat.

Je zapotřebí si podle nich uvědomit, že s hypotékou můžeme v budoucnu manipulovat a pracovat. Stačí, když skončí fixační období a hned je možné vyjednat lepší úrok nebo refinancovat nabranou půjčku. Navíc, pokud se situace zlepší, mohou se také zlepšit i úrokové podmínky.

Vhodná příležitost k vlastnímu bydlení
Vhodná příležitost k vlastnímu bydlení – Zdroj: Shutterstock.com

Spadne úroková sazba znovu pod 3 %?

Nabízí se otázka, zdali úroková sazba u hypotečních úvěrů spadne pod 3 %. Podle odborníků to očekávat raději nemáme, i když s poklesem toho stávajícího počítat můžeme. Zdali úrok klesne markantně pod 3 %, to je však skutečně otázkou spekulací.

 

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ve-vate-skousnete-drahou-hypoteku-byty-zlevnily-i-o-milion-rika-expert-224211#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest208_reklama_na_4_pozici_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Drahá hypotéka? Nevadí. Ceny bytů mají jít dolů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!