Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní koupelna / foto: Shutterstock

Vhodné rostliny do koupelny? Druhy, kterým nevadí stín a milují vlhko

Pokojové rostliny zútulní a zkrášlí každý interiér. Které zvolit do koupelny, kde je vyšší vlhkost a mnohdy nedostatek světla? Vhodné druhy, které jsou ocenitelné i po funkční stránce.

Bez pokojových rostlin by to doma nebylo ono. Mají estetický i praktický význam. Hodí se do každého interiéru, a to včetně koupelny. Podstata spočívá ve výběru vhodných rostlin. Poradíme, které pokojovky zvolit, neboť milují vlhkost, poradí si se stínem, a ještě je oceníte pro jejich funkčnost.

Rostliny v koupelně
Rostliny v koupelně – Zdroj: Shutterstock.com

Zelenec ocení i začátečník

Zelenec je perfektní volbou do koupelny. Rostlina je vhodná i pro úplné začátečníky. Klidně vám odpustí, když ji zapomenete zalít. Převislý zelenec s dlouhými a světle zelenými listy snese přímé slunce i stín. Zkrášlí vaši koupelnu, a ještě zbaví vzduch choroboplodných zárodků, toxických látek a prachu. Skvěle pohlcuje pachy. Bude tak působit i jako přirozený osvěžovač vzduchu.

Bambus má rád vlhkost

Pokojový bambus je vhodný do koupelny, neboť si velmi dobře rozumí s vlhkostí. Rostlina je nenáročná a roste poměrně rychle. Nic se nestane, pokud bambus přelijete. Jen pozor na to, že má rád světlo. Nehodí se tak do tmavého zákoutí. Ve vhodných podmínkách bude pohlcovat zápach i množství škodlivin a přispívat k udržení zdravého ovzduší ve vaší koupelně.

Břečťan je ideální do závěsné nádoby

Břečťan vynikne zejména v závěsném květináči. Výhodnější je chladnější místnost. Dobře prospívá v polostínu, ale přežije i ve stínu. Čistí vzduch od škodlivin i chemikálií. Skvěle se vypořádá s vlhkostí.

Závěsné rostliny ozdobí koupelnu
Závěsné rostliny ozdobí koupelnu – Zdroj: Shutterstock.com

Lopatkovec patří mezi nejoblíbenější

Lopatkovec neboli toulcovka se těší značné oblibě. Není divu. Jedná se o nenáročnou rostlinu na zálivku a světlo, jakožto velmi dobře snáší vlhkost. Je skvělým pohlcovačem zápachů a škodlivin, absorbuje vodní páru z ovzduší. Tím tak pomáhá bojovat proti vlhkosti a hrozící plísni. Jelikož vyprodukuje větší množství pylu, není vhodná pro alergiky.

Kapradiny patří mezi klasiku

Kapradiny jsou sázkou na jistotu, co se týče výběru vhodné rostliny do koupelny. Jedná se o rostliny nenáročné na světlo, a naopak milující vlhkost. Stačí je jen vydatně zalévat a několikrát do roka přihnojit. Kapradin je mnoho druhů, ze kterých si tak vybere každý. Mezi populární patří zejména netík, parožnatka či ledviník.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/7-rostlin-do-koupelny-a-na-wc-osvezi-vzduch-a-odstrani-pach-74863

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/pokojove-rostliny-do-koupelny-bez-oken-20300414.html

Vhodné rostliny do koupelny? Druhy, kterým nevadí stín a milují vlhko

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!