Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Toxický šok / foto: shutterstock

Syndrom toxického šoku: Vzácný zabiják

Syndrom toxického šoku je vzácné onemocnění, které může člověka zabít. Varování před ním najde žena na každé krabičce menstruačních tamponů. S používáním těchto pomůcek totiž tento syndrom úzce souvisí.

Syndrom toxického šoku vyvolává bakteriální infekce, vůbec nejčastěji ho mají na svědomí bakterie Staphylococcus aureus nebo Streptococcus pyrogenes. Tyto bakterie způsobují produkci toxinu TSST-1, který v našem těle aktivuje imunitní reakci. A nastává problém. Dochází k nadměrné tvorbě bílých krvinek, což ve spojení se zmíněným toxinem vyvolává šok – toxický šok. Vzniká zánět, objeví se zvýšená tělesná teplota či horečka, v extrémním případě začnou člověku selhávat orgány a následuje smrt.

Toto vzácné onemocnění lékaři poprvé pojmenovali jako syndrom toxického šoku v roce 1978. Objevovalo se však již předtím, jenom ho medicína označovala jako „stafylokoková spála“. Od roku 1978 také odborníci začali pozorovat jistou souvislost mezi syndromem toxického šoku a menstruací, hlavně však s používáním tamponů.

Nejenom tampony však mohou mít na svědomí vznik onemocnění! Syndrom toxického šoku se může objevit také například po chirurgickém zákroku, kdy se do rány dostane infekce. Také zranění doprovázené infekcí představuje riziko vzniku syndromu toxického šoku.

Menstruační tampony skutečně představují jednu z nejčastějších příčin rozvoje onemocnění. Jedná se totiž o cizorodou věc, kterou si lidé nejčastěji aplikují do svého těla na dobu několika hodin. Tampon pak představuje prostor, kde se mohou snadno objevit bakterie. Proto je důležité tampony pravidelně měnit a nenechávat je v těle zbytečně dlouho. Toto upozornění ostatně najdete na každé krabičce tohoto hygienického produktu.

Dnes je riziko vzniku syndromu toxického šoku v souvislosti s používáním tamponů podstatně nižší než v minulosti. Bylo totiž zakázáno vyrábět tampony z materiálu zvaného karboxymethylcelulóza, který rozvoj onemocnění podporoval. V souvislosti s tímto zákazem výrazně klesl výskyt syndromu toxického šoku u menstruujících žen. Ovšem objevit se může stále.

Syndrom toxického šoku: Vzácný zabiják

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!