Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blažený spánek / foto: shutterstock

Kvalitní a ničím nerušený spánek? Musíte se na něj připravit!

Problémy se spánkem, jako je nespavost, potíže s usínáním nebo časté noční buzení, se čas od času objeví asi u každého z nás.

Na svědomí to často máme my sami. Na kvalitě spánku se totiž podepíše to, jakým způsobem trávíme den nebo čas těsně před ulehnutím do postele.

Dalo by se říct, že na kvalitní a ničím nerušený spánek musíte své tělo připravit. Potíže se spánkem jsou bohužel úzce spojené s moderní a uspěchanou dobou. Řada z nás totiž neumí „vypnout“ ani večer, a tak místo odpočinku a přípravy těla na spánek člověk dohání resty z práce, věnuje se domácím povinnostem nebo vyřizuje e-maily. Člověk se tímto způsobem však vůbec nepřipraví na spánek, právě naopak – nabudí se a ještě více vystresuje. A pak není divu, že nemůže usnout.

 

Nedostatek spánku se negativně podepisuje na našem zdravotním stavu. Spolu s absencí kvalitního spánku roste riziko rozvoje deprese, kardiovaskulárních onemocnění, poruch pozornosti nebo třeba cukrovky.

A jak se tedy lze na kvalitní a ničím nerušený spánek připravit?

Přes den je vhodné najít si alespoň chvilku času na pohyb, na cvičení. Pravidelný pohyb má totiž na kvalitu spánku pozitivní vliv. Během cvičení dochází k uvolňování „hormonu štěstí a dobré nálady“, což může výrazně omezit stres a snížit riziko rozvoje deprese. Pro dobrý spánek je pak ideální věnovat se cvičení v odpoledních hodinách.

Během dne byste si také měli ujasnit, v kolik hodin půjdete spát. Zhruba dvě hodiny před ulehnutím ke spánku byste totiž měli zpomalit a také přestávat pracovat. Vhodné je dále ztlumit osvětlení v pokoji, aby se váš organismus uklidnil a začal se pomalu připravovat na spánek. Již byste neměli řešit nějaké důležité a náročné úkoly či povinnosti.

Hodinu předtím, než půjdete spát, využijte k relaxaci. Rozhodně však není ideální sledovat před spaním televizi nebo koukat na monitor počítače či tablet a mobilní telefon. Všechny tyto spotřebiče totiž vyzařují světlo, které naše tělo rozhodně na spánek nepřipraví. Pokud se nedokážete televize nebo mobilu vzdát, ztlumte na nich alespoň jas. Mnohem lepší je však třeba sáhnout po knize. Půl hodinu před spaním pak už jenom věnujte odpočinku a snažte se ze svého okolí odstranit všechny rušivé elementy.

Kromě činností, kterým se v průběhu dne věnujeme, ovlivňuje kvalitu spánku také složení našeho jídelníčku. Vyvážený a plnohodnotný jídelníček, ve kterém nechybí ovoce a zelenina, působí na náš spánek opravdu pozitivně. Zejména v odpoledních a večerních hodinách byste se měli vyhnout těžkým, tučným nebo sladkým pokrmům. Pokud se chcete dobře vyspat, zapomeňte na pizzu, těstoviny, sladkosti, ale také alkohol.

Kvalitní a ničím nerušený spánek? Musíte se na něj připravit!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!