Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stravování v těhotenství / foto: Shutterstock

Jaké vitamíny se v těhotenství a při kojení doporučují užívat a proč?

Že nastávající maminky nemusí jíst za dva, už je dobře známo, žijeme v moderní pokrokové době. Názory na doplňky stravy se však různí, někteří jsou přesvědčeni o nutnosti je užívat, druzí si myslí, že nikoli.

Přesto se výrazná část odborníků a lékařů přiklání k užívání vitamínových preparátů v období těhotenství ženy včetně následného kojení. Ač se může zdát, že je u nás výživa dostupná v pestrém výběru, většinou se gravidní ženy nestíhají zamýšlet nad skladbou svého jídelníčku. Pokud se přidají ranní, v horším případě celodenní nevolnosti, doplnění některých vitamínů je nutností.

Co ženám chybí v těhotenství za vitamíny?

Není třeba se cpát vitamíny od rána do večera, postačí zvolit jeden doplněk stravy, a tím bude výživa v těhotenství dostatečně vyvážená. Důležitý je tedy správný výběr preparátu pro těhotné a v období kojení. Nejdůležitější je kyselina listová, kterou je třeba užívat nejméně 3 měsíce před plánovaným početím. Má za úkol vývoj zárodečných tkání a brání vzniku genetických vad, jako jsou např. rozštěpy. V těhotenství je také zvýšená spotřeba jódu, hořčíku a vitamínu 3D. Naopak železo není nutné pro každou maminku, pokud tedy jeho nedostatek nezjistí lékař z krevních testů, přesto je lepší jej užívat zvlášť. V komplexním přípravku pro těhotné je železo špatně snášeno, a ne každá konzumentka jej snese, dost často totiž způsobuje zácpu.

Jaká rizika nesou chybějící vitamíny a minerály?

Některé ženy mohou mít z důvodu nedostatků v potravě problém s otěhotněním a následně může být negativně ovlivněn prenatální vývoj dítěte. Při kojení se maminky nejčastěji potýkají s padáním vlasů, lámáním nehtů a suchou nezdravou pokožkou. Na zuby má vliv spíše nedostatečná hygiena způsobená častým zvracením na počátku těhotenství a nedostatek času na péči o sebe, avšak doplněním vápníku nic nezkazíte. Dobře nakombinované vitamíny pro těhotné jsou v přípravku MamaDHA s 5 složkami. V jedné dávce (2 kapsle) obsahují 400 μg kyseliny listové, 200 μg jódu, 200 mg hořčíku, 25 μg vitamínu D a v neposlední řadě v nich je DHA - kyselina z omega3, která má vliv na správný vývoj mozku a zraku miminka.

K tomuto článku není otevřena diskuze