Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Odstraňování znamének / foto: Shutterstock

Dermatologie v Praze pomůže s odstraněním kožních znamének

Na problémy s mateřskými znaménky doporučujeme využít služeb nějaké dermatologie v Praze. Spoustu lidí má dnes nějaké kožní problémy, ale většinou jde hlavně o problémy se znaménky.

Na problémy s mateřskými znaménky doporučujeme využít služeb nějaké dermatologie v Praze. Spoustu lidí má dnes nějaké kožní problémy, ale většinou jde hlavně o problémy se znaménky. Jednak mohou být nevzhledná, ale také mohou být dost nebezpečná. V zásadě je tedy vždy dobrá konzultace s lékařem a případně následné odstranění. Nejprve je nutné domluvit si schůzku s lékařem na vybrané dermatologické klinice a poté s ním prokonzultovat váš stav – vaše znaménka. Lékař vyhodnotí, zda je potřeba znaménko odstranit a může provést další nezbytná vyšetření. Pro toto vyšetření se používá ruční dermatoskop nebo digitální dermatoskop. Ten digitální má v sobě zabudovanou kameru s lupou, která několikanásobně přiblíží kožní útvar a lze tak lépe vyhodnotit, zda se jedná o zhoubný útvar.

Pokud lékař rozhodne, že je nutné znaménko odstranit, musí se také určit metoda odstranění. Možné jsou dvě, a to buď za použití laseru, nebo klasické vyříznutí znaménka.

Dermatologie aneb metody k odstranění znamének

Nejprve se zaměříme na laserovou metodu. Jde o tzv. odpařovací lasery, které nejsou invazivní. Pokud lékař zvolí jako adekvátní právě tuto metodu, s velkou pravděpodobností se nejedná o rakovinu kůže, nebo tedy o melanom. Zákrok je bezbolestný, lze cítit pouze mírně štiplavý pocit v postiženém místě. Paprsek laseru se zaměří na postižené místo a pomalu jej po vrstvách odpařuje díky krátkým laserovým pulzům. Pokud by se jednalo o ošetření většího místa, použilo by se anestetikum. U menších míst lze aplikovat anestetický krém. Místo se začne hojit v podstatě hned po zákroku, vytvoří se stroupek, který se poté odchlípne. Toto místo je poté nutno ošetřit např. krémy s vysokým UV filtrem po dobu několika měsíců. Laserem lze odstranit i jiné kožní výrostky než znaménka. Zpravidla jde o bradavice nebo různé pigmentové skvrny.

Druhou metodou je odstranění znaménka vyříznutím. Zde už se jedná o problémovější charakteristiku znaménka, protože je nutné odstranění za pomoci skalpelu. Postižené místo je ošetřeno dezinfekcí, anestetikem a poté chirurgicky odstraněno. Vzorek je odeslán na expertízu, která zjistí, zda se jedná přímo o rakovinu kůže. Jak poznat melanom se můžete podívat na zde. Následně je rána zašita a musí se chodit na pravidelné kontroly, s tím, že by vám také lékař měl brzy sdělit výsledky expertízy.

Objednejte se na vyšetření znamének

Rakovině kůže lze úspěšně předcházet řádnou prevencí. Digitální dermatoskop je přístroj, kterým lze komplexně vyšetřit celé tělo pacienta. Výhodou je, že přístroj přehledně zmapuje celé vaše tělo a pořídí z něj i stejně přehledný snímek. Nepodceňujte prevenci a objednejte se na vyšetření znamének co nejdříve. Můžete tak předejít pozdějším vážným zdravotním problémům, dokonce lze díky tomu včas podchytit případné onemocnění rakoviny kůže. A kolik stojí takové vyšetření digitální dermatoskopem? Samozřejmě záleží na konkrétní klinice, ale jde řádově o několik stovek korun. Pokud bude nutná další návštěva kliniky, počítejte s dalším finančním výdajem nebo výdajem za zákrok. To ale nic nemění na faktu, že vám to může zachránit život. Pravidelné kontroly jednou za rok jsou tak účinnou prevencí vzniku rakoviny kůže. Zde se o tomto vyšetření můžete informovat blíže.

Měsíce duben a květen jsou pro vyšetření nejvhodnější, neváhejte tedy a objednejte se. V některých případech můžete mít i vyšetření zdarma a to v případě vyšetření lupou, pouhým okem nebo ručním dermatoskopem. Rakovina kůže je 6. nejčastější rakovinové onemocnění. Předcházejte mu včas!

K tomuto článku není otevřena diskuze