Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Náměsíčná žena / foto: shutterstock

Záhadná a nebezpečná náměsíčnost

Možná i vy máte zkušenosti s náměsíčností. Mluvíte v noci ze spaní? Nebo ve spánku vstáváte z postele a chodíte po bytě? Náměsíčnost je nebezpečná a stále tak trochu záhadná porucha.

Pro náměsíčnost existuje odborný termín – somnambulismus. Podle lékařů se jedná o poruchu spánku. Nejčastěji člověka postihuje v první třetině jeho spánku. Projevuje se různě – mluvením ze spaní, posazením na posteli nebo chozením po bytě či vykonáváním nejrůznějších činností. Všechno se však odehrává ve spánku, tedy aniž by se člověk probudil. Vy přitom můžete v noci s náměsíčnou osobou klidně komunikovat, ovšem ten si ráno nebude nic pamatovat. Když se postižený člověk z náměsíčnosti probudí, bude zmatený a nebude vůbec tušit, kde je nebo co dělá. Proto je lepší člověka nebudit, neboť v šoku může být i agresivní.


Náměsíčnost s sebou nese určitá rizika. Náměsíčný člověk se může snadno zranit – ať už při pádu ze schodů nebo při manipulaci s různými předměty. Vhodné je zamknout z bezpečnostních důvodů dveře ven z bytu nebo dveře na balkon, stejně jako nenechávat volně ležet nože, nůžky a další nebezpečné předměty. Tak se riziko úrazu minimalizuje.Často se somnambulismus objevuje v dětském věku. Kolem dvanáctého roku dítěte většinou sama vymizí. V některých případech však náměsíčnost přetrvá až do dospělosti nebo se teprve u dospělých rozvíjí, což může značit problém. Náměsíčnost u dospělých nejčastěji souvisí s nějakou neurologickou poruchou nebo s užíváním drog. Na místě je tedy vyhledat lékařskou pomoc.

Náměsíčný člověk nemusí být nebezpečný pouze sobě, ale také lidem ve svém okolí. Zaznamenány jsou například zločiny, kterých se lidé dopustili, když byli náměsíční. V noci na 24. května roku 1987 zavraždil jistý Kenneth Parks svou tchyni a svého tchána – ženu ubodal nožem a muže uškrtil. Z prosince roku 2005 zase pochází případ, kdy náměsíčný muž znásilnil ženu. V obou případech si muži celý incident nepamatovali a odborníci na poruchy spánku u nich somnambulismus potvrdili. Někteří odborníci se domnívají, že pro rozvoj somnambulismu existují určité genetické předpoklady. Objevuje se však také například při nedostatku spánku, při dlouhodobé únavě, v případě nepravidelného spánkového režimu, doprovází určitá onemocnění, horečku i dlouhotrvající stres.

Záhadná a nebezpečná náměsíčnost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!