Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alergie / foto: shutterstock

Pylové alergeny útočí - jak se jim bránit?

Jarní období patří pro mnohé z nás k nejkrásnější části roku. S nadšením vítáme první sluneční paprsky, které nás po dlouhé a ponuré zimě zahřejí, pozorujeme přírodu kolem nás, která se pomalu probouzí a začíná žít.

Bohužel některým z nás tento čas značně znepříjemňuje alergie, která propuká v plné síle, a projevuje se individuálně a s různou intenzitou. 

Projevy alergie

Nejčastěji se pylová alergie projeví v podobě tzv. senné rýmy, kdy hlavně při pobytu venku mohutně kýcháte a máte plný nos vodnaté rýmy. Vše ještě mohou umocnit zhoršené povětrnostní podmínky, takže při větrném počasí, kdy dochází k víření pylů, je reakce silnější. Naopak po dešti se většině alergiků uleví, neboť déšť poletující pyl smyje a vyčistí vzduch. Kromě senné rýmy se mohou u alergiků jako doprovodné projevy vyskytnout i bolesti hlavy, veliká únava, a dokonce i teplota.

Nepodceňujte návštěvu lékaře

Pokud trpíte alergickými projevy jen pár týdnů v roce a pomáhají vám klasické léky prodávané volně v lékárně, není třeba hned hledat specialistu. Jestliže se však váš zdravotní stav rok od roku zhoršuje, doba alergických reakcí se prodlužuje a reakce jsou silnější, neotálejte. Neléčená alergie totiž způsobuje různé zdravotní komplikace, jako například vznik průduškového astmatu nebo celkové vyčerpání organismu. V zimním období pak pacienti s neléčenou alergií zaznamenali zvýšenou nemocnost a časté infekce dýchacích cest.

Opatření v domácnosti

Ani doma nejsme bohužel před pylem chráněni úplně. Pyl si totiž přinášíme zvenku nalepený na sobě, v šatech, ve vlasech. Doporučuje se proto hned po příchodu domů navštívit koupelnu a kompletně se osprchovat, abychom zachycené pyly smyli, oblečení je ideální dát do pračky a vyprat. Tak zabráníme tomu, aby se pylové alergeny rozvířily v naší domácnosti a trápily nás i tam. Důležité je dbát také na větrání. Přes den, když svítí slunce a pyly jsou nejvíce aktivní, je dobré nechat okna zavřená. Ideální je tedy větrat v noci, a i v tomto případě jsou alergikům doporučovány protipylové sítě do oken, aby byly alergeny co nejvíce odbourány. 

Jak se chovat při pobytu venku

Jestliže jste alergičtí na pyly, nezoufejte. Neznamená to, že musíte sedět doma za zavřenými okny a závistivě pozorovat ostatní, jak si užívají sluníčka, jarních výletů a sportovních aktivit. Je třeba ale dodržovat určitá pravidla, zvláště ta, která vám doporučí lékař. Pokud situaci s alergií zvládáte sami, nezapomeňte na léky proti pylové alergii a nosní spreje, které jsou volně prodejné v lékárnách. Ty dokáží počáteční a lehké formy projevů alergie potlačit, nebo alespoň zmírnit. Pokud se vám k alergické rýmě přidává i kašel, je dobré mít po ruce kapesní inhalátor. Ten umí roztáhnout vaše průdušky, takže ihned pocítíte úlevu a bude se vám lépe dýchat.

Pylové alergeny útočí - jak se jim bránit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!