Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zubní kartáček / foto: Pixabay

Dvakrát denně nestačí aneb jak se správně starat o zuby

Poučku o ranním a večerním čištění zubů vštěpuje svým dětem většina rodičů a díky tomu se jedná o jedno z vůbec nejrozšířenějších klišé týkající se péče o kteroukoliv část našeho těla.

Ne snad, že by na samotném čištění zubů dvakrát denně bylo něco špatného, pro správnou péči o zuby je to však málo. Správná péče o chrup a celou ústní dutinu je zkrátka o poznání komplexnější. Co vše zahrnuje a proč je tak důležitá?

Proč se nevyplatí péči o zuby podceňovat?

Zanedbaná péče o zuby nemusí vést jen ke vzniku zubních kazů napravovaných pouze za cenu nepříjemného vrtání. Paradontóza, zubní plak, zápach z úst, ale i zvýšené riziko infarktu či komplikace v těhotenství, to jsou jen některé z mnoha problémů, které může způsobit nedostatečná péče o ústa a jejichž řešení je následně nesnadné, nepříjemné a mnohdy i finančně velmi náročné. Boj s bakteriemi způsobujícími plak a v konečném důsledku i zubní kaz je třeba vést s velkou pečlivostí.

Kartáček a to ostatní

Již samotné čištění zubů není procesem, který by byl vždy a všemi prováděn správně. Dostatečná doba čištění, správné krouživé pohyby, kvalitní zubní pasta i kartáček pak nejsou jedinými nástroji při starosti o ústní dutinu. Stejně jako vlastní zuby je nutno čistit i mezizubní prostory pomocí nitě nebo speciálního jednosvazkového kartáčku. Čistit je třeba také povrch jazyka a po čištění zubů je navíc potřeba vypláchnout si ústa ústní vodou, která doplní hladinu fluoridů sníženou poté, co jste si vypláchnuli ústa vodou obyčejnou.

Důležitou součástí péče o ústní dutinu je pak také pravidelné vyplachování úst či žvýkání vhodné žvýkačky po každém jídle i pravidelné návštěvy stomatologa, který je schopen odhalit případné problémy včas a začít s jejich řešením v době, kdy je stále snadné a nenáročné.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze