Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nepříjemná inkontinence / foto: shutterstock

Zvládněte inkontinenci levou zadní

Těhotenství a následný porod dokáží obrátit život maminek naruby. Příchod nového člena rodiny představuje velkou životní změnu. O radostech z novorozence se mluví hodně, ale poporodní fáze dokáže některé ženy i potrápit.

Inkontinence po porodu

Po porodu následuje šestinedělí, během kterého by se měla maminka sžívat se svou novou životní rolí. Zároveň dochází k fyziologickým změnám. Hojí se zranění, která vznikla jako následek porodu. V průběhu poporodní rekonvalescence se začnou svaly přizpůsobovat a opět získávají svou pružnost, upravuje se hladina hormonů a tělo se postupně vrací do svého předešlého „normálního“ stavu.

Občas je tělo tak rozhozené, že se nedokáže vrátit do předtěhotenského stavu samo a potřebuje naši drobnou pomoc. Nezřídka se stává, že nastávající maminky i maminky po porodu mají problémy se samovolným únikem moči a trápí je inkontinence. Naprosto běžné činnosti jako kýchnutí, smích nebo zakašlání se pak díky povoleným svalům pánevního dna stávají noční můrou a stresovou situací. Inkontinence ale naštěstí není neřešitelný problém. Pro takové případy můžete zkusit cvičení po porodu. Projevy inkontinence se dají cvičením zmírnit a časem i odstranit. Kvalita života tak může být opět taková, jak jste byli zvyklí.

Nenechte se mýlit. Ačkoli o tématu inkontinence slyšíme především v souvislosti s ženami, rozhodně to není jejich výsada. Únik moči trápí i muže. Jak tedy můžete sami přispět k řešení svých problémů s únikem moči?

Kegelovy cviky

Existují speciální cviky určené přímo na posilování svalové skupiny pánevního dna. Těm nejznámějším a nejrozšířenějším se říká Kegelovy cviky podle amerického gynekologa Arnolda Kegela. Jedná se o sérii cviků, které se dají praktikovat jako prevence už před otěhotněním, ale i během těhotenství a jsou vhodné i jako cvičení po porodu. Cviky jsou známé taky pod pojmem gymnastika svalů pánevního dna.

Před cvičením je stěžejní identifikovat správné svaly, které mají být aktivní. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je zkusit na toaletě přerušovat močení, protože v tu chvíli přesně zapojujeme potřebné svalstvo. Se stejnými svaly pracujte i při provádění samotných Kegelových cviků. Vnímejte své tělo a snažte se nezapojovat navíc ještě svaly stehen, hýždí nebo podbřišku. Pravidelně u cvičení dýchejte a nezadržujte dech.

Pár minut jednoduchého cvičení denně vám může pomoci zabránit vzniku nepříjemných situací, ve kterých se budete cítit nepohodlně a ze kterých budete zbytečně ve stresu. Stejně jako u každého cvičení i v tomto případě je pro dosažení požadovaných výsledků důležitá pravidelnost. Nejedená se o časově náročnou aktivitu. K tomu, aby došlo ke zlepšení problému s inkontinenci, mnohdy stačí pouze 5 minut denně.

Výhodou cviků je, že je můžete provádět prakticky kdekoliv a kdykoliv si vzpomeneme a nikdo si toho nemusí všimnout. Samozřejmě nelze čekat zázraky na počkání. Problémy se nevyřeší za týden. K tomu, abyste zjistili, jestli vám Kegelovy cviky pomáhají, je třeba být trpěliví a vytrvat alespoň měsíc.

Zvládněte inkontinenci levou zadní

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!