Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jablečný ocet / foto: shutterstock

Zázrak zvaný jablečný ocet

O jablečném octu se kvůli jeho blahodárným účinkům mnohdy hovoří jako o elixíru zdraví a jako o zázraku. Jaké účinky má jablečný ocet na lidské zdraví? A má také nějaká negativa?

Pro zdraví

Ocet je již tradičně součástí snad každé kuchyně. A ten jablečný by se dal bez nadsázky nazvat zázračným všelékem. Je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty. Našli bychom v něm kyselinu listovou a pantotenovou, dále pak vitamíny C, B1, B2, B6, fosfor, sodík, draslík, železo, vápník nebo hořčík. Draslík potřebujeme pro správnou funkci srdce a cévní soustavy, vápník udržuje zdravé naše kosti a hořčík se podílí na látkové výměně.

Jablečný ocet obsahuje látku zvanou pektin, která se podílí na zdravém procesu trávení. Dále zrychluje metabolismus, napomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a přispívá ke štěpení tuků. Právě díky pektinu může jablečný ocet posloužit jako pomocník při hubnutí.

Protože dokáže jablečný ocet bojovat proti bakteriím, lze použít jako přírodní antibiotikum. Kromě antibakteriálních účinků má také antimykotické vlastnosti. Působí i proti virům a pomáhá detoxikovat organismus. Bylo také prokázáno, že jablečný ocet je schopný posílit imunitu a působit proti pocitu únavy a vyčerpání. Pokud vás trápí pálení žáhy, sáhněte rovněž po tomto octu.

Tím však pozitivní účinky jablečného octu na lidské zdraví zdaleka nekončí! Pomáhá také odstranit problémy s nedostatečným srážením krve, s vysokým krevním tlakem, artritidou či při chřipce a nachlazení. Při bolestech hlavy, bolestech v krku nebo otocích se můžete na jablečný ocet také spolehnout.

Pro krásu

Jablečný ocet je také výborným kosmetickým prostředkem. Může posloužit jako vlasový balzám, přičemž zlepší kvalitu vaší kštice. Při pravidelné aplikaci (třeba při mytí vlasů) budou vaše vlasy brzy pevnější a plné lesku. Dnes je běžně jablečný ocet přidáván do šamponů a další vlasové kosmetiky.

Jablečným octem lze také čistit zuby, které pak budou bělejší. Při aplikaci na pleť působí ocet jako rozjasňovač. Pokud vás trápí akné nebo máte problematickou pleť, sáhněte rovněž po jablečném octu.

Užití a dávkování

Asi nejvhodnější je přidávat jablečný ocet do pokrmů. Doporučené jsou tři lžíce za den. Jablečný ocet můžete také přidat do sklenice vody a vypít. Pokud se snažíte zhubnout nějaké to přebytečné kilo, je vhodné vypít sklenici vody se lžící jablečného octa vždy asi půl hodiny před jídlem. Tak dojde k povzbuzení procesu trávení a štěpení tuků. Navíc se také sníží vaše chuť k jídlu.

Negativní účinky

Možné negativní účinky jablečného octa na lidské zdraví souvisí s jeho nadměrnou konzumací. Pokud tedy budete dbát na doporučené denní dávkování, žádné zdravotní komplikace vám nehrozí.

Protože jablečný ocet přispívá ke snížení chuti k jídlu a k pocitu sytosti, může u citlivějších jedinců způsobit nevolnost. Pokud tedy víte, že máte citlivější žaludek a trávicí trakt, buďte s konzumací jablečného octa raději opatrní.

Ačkoli jablečný ocet obsahuje draslík, jeho dlouhodobé užívání může vést ke snížení hladiny draslíku v organismu. Nadměrná a dlouhodobá konzumace jablečného octu rovněž může vést k rozvoji osteoporózy.

Je známé, že kyselé nápoje a potraviny mohou způsobit poškození zubní skloviny. Totéž může mít tedy na svědomí i jablečný ocet. Poškození zubní skloviny pak úzce souvisí se vznikem zubního kazu.

Jablečný ocet není vhodné kombinovat s některými léky, jako jsou například léky užívané při cukrovce, onemocnění srdce či diuretika.

 

Zázrak zvaný jablečný ocet

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!