Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sprcha v létě / foto: shutterstock

Dobré důvody, proč si dát studenou sprchu

Studená sprcha v horkých letních dnech osvěží. Kromě toho má ještě celou řadu pozitivních účinků na zdraví člověka.

Lidé se pomocí studené vody osvěžují a otužují po staletí. A dnešní lékařství studenou sprchu jenom doporučuje. Je však vhodné začít s tímto otužováním pomalu, tedy začít se nejprve sprchovat vlažnou vodou a postupně přejít na vodu studenou. Zhruba po čtyřech týdnech otužování se dostaví první výsledky.

Protože nebudete zpočátku na studenou sprchu zvyklí, může vás zaskočit rýma, kašel, bolest v krku či únava. Nelekejte se a otužování nevzdávejte, jedná se o naprosto přirozenou reakci organismu. Zároveň se však posiluje váš imunitní systém. Za pár dní si vaše tělo na studenou vodu zvykne a problémy zmizí. Pokud by však přetrvávaly, je nutné otužování na nějaký čas přerušit. 

A proč byste si měli dát studenou sprchu? Jaká pozitiva s sebou otužování přináší?

Zrychlení metabolismu

Pravidelné sprchování studenou vodou prokazatelně zrychluje metabolismus. Pokud se tedy snažíte zhubnout přebytečné kilogramy, může vám být studená sprcha pomocníkem. Některé odborné studie navíc uvádějí, že díky studené sprše dochází k rychlejšímu spalování tuků.

Posílení imunitního systému

Studenou sprchou posílíte svůj imunitní systém. Během tohoto otužování dochází k uvolňování tzv. cytokinů, což jsou látky nezbytné pro přirozenou obranyschopnost lidského těla. Pravidelné sprchování studenou vodou navíc posílí pokožku, která tak bude dobře odolávat působení škodlivých vlivů, jako je například chlad nebo vlhkost.

Pomoc při bolesti

Studená sprcha zvyšuje produkci endorfinů, tedy tzv. hormonů štěstí. Díky tomu dochází k utlumení bolestí. Sportovci například nedají dopustit na studenou sprchu v případě bolestí namožených svalů. Ledová voda vás navíc povzbudí a zbaví vás únavy. 

Lepší nálada

Jak již bylo zmíněno, studená sprcha napomáhá uvolňování endorfinů a také zvyšuje hladinu adrenalinu. To vše má pozitivní vliv na koncentraci i náladu. Také to zabraňuje vzniku zánětů. V některých vědeckých studiích byste se dočetli o tom, že studená sprcha dokáže pomáhat při depresi.

Pro krásu

Nejenom, že budete po pravidelném sprchování studenou vodou zdravější, ale také krásnější. Díky studené vodě posílíte pokožku, aktivujete mazové žlázy, a kůže tak nebude vysušená. Lesklé a zdravé vlasy vám pravidelná studená sprcha také zajistí. Studená voda také dokáže zabránit vypadávání vlasů.

Dobré důvody, proč si dát studenou sprchu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!