Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lenoch u televize / foto: shutterstock

Lenost a její negativní dopady na zdraví člověka

Lenost – to je negativní vlastnost, kterou má celá řada lidí. Možná i vy se rádi jen tak válíte na gauči, nic neděláte. S leností byste se však měli rozloučit. Může se totiž negativně podepsat na vašem zdravotním stavu.

Protože lenost úzce souvisí s nedostatkem pohybu a s nezdravým životním stylem, má pochopitelně také negativní dopady na zdraví člověka. Jaké?

Kardiovaskulární choroby

Nedostatek pohybové aktivity, a tedy i lenost, má spojitost se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob – tedy onemocnění srdce a cév- Protože jsou líní lidé většinou obézní, hrozí jim ischemická srdeční choroba, infarkt nebo mozková mrtvice. Začněte se tedy pravidelně hýbat, onemocnění srdce a cév patří mezi ty nejčastější příčiny úmrtí v České republice. Prevence je přitom jednoduchá – pravidelná fyzická aktivita!

Diabetes

Lenost může mít také na svědomí rozvoj diabetu, tedy cukrovky. Toto onemocnění souvisí s nezdravým životním stylem, s absencí pravidelného pohybu a s nadváhou a obezitou. Předcházet rozvoji cukrovky můžete rovněž zdravým životním stylem a pohybem. Nesmíte být zkrátka líní. Věnujte se nějakému sportu, choďte na procházky. Uděláte tak něco pro své zdraví.

Psychické potíže

Pokud jste líní, negativně se to odrazí na vašem zdravotním i psychickém stavu. Pravidelný pohyb pomáhá nejen vašemu tělu, ale i psychice. Odborníci pohyb spojují s lepším rozvojem myšlení, s vyšší inteligencí a s celkově lepším psychickým stavem člověka. Pravidelný pohyb prokazatelně pomáhá například při depresi či úzkosti.

Nadváha a obezita

Jak již bylo zmíněno, lenost souvisí s nadváhou a obezitou. Pokud člověk většinu dne prosedí, nemůže se divit, že přibere nějaké to kilo. Prevence je stejná jako u předešlých zdravotních problémů – pravidelný pohyb a zdravý životní styl. Stačí tedy upravit jídelníček a začít se hýbat.

Bolesti zad

S leností, nadváhou a obezitou se pojí další zdravotní komplikace, a to jsou bolesti zad. Sedavý způsob života se projeví mimo jiné ochabnutím svalstva, bolestmi zad a kloubů. Ochablé svaly neumožňují správné držení těla a výsledkem jsou právě bolesti zad. Proto nezapomínejte na pravidelný pohyb!

Lenost a její negativní dopady na zdraví člověka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!