Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Únavná práce / foto: shutterstock

Když vám práce ničí zdraví

Některá zaměstnání se mohou negativně podepsat na zdraví člověka. Neustálé sezení u počítače, nebo naopak dlouhé stání na nohou – to může zdraví ohrožovat. Trpí zejména nohy, záda a oči.

Která povolání člověku nejvíce ničí zdraví? Nejrizikovější zaměstnání podle statistik představují řidiči, prodavačky, lékaři a zdravotníci nebo sekretářky a administrativní pracovníci.

Nejhorší jsou podle lékařů tzv. sedavá zaměstnání. Ta mají negativní vliv na celé tělo. Pokud člověk většinu dne prosedí, některé svaly lidského těla velmi trpí, protože jsou nadměrně zatěžovány. Další svaly však ochabují. Výsledkem jsou pak nepříjemné bolesti zad či celého pohybového aparátu. Lidé pracující na počítači také mnohdy trpí na záněty karpálního tunelu, což si může vyžádat i chirurgický zákrok.

Pokud i vy máte sedavé zaměstnání, neměli byste zapomínat na pravidelný pohyb. V práci se také občas zvedněte ze židle a protáhněte se. Existuje celá řada jednoduchých cviků, které můžete ve volných chvilkách provádět v práci u počítače. Snažte se chodit – třeba do schodů, do zaměstnání, na procházky nebo jenom tak po kanceláři. I to pomůže, abyste později netrpěli bolestmi zad nebo končetin.

Také zaměstnání, kde je člověk celý den na nohou, mohou ublížit. Prodavači, lékaři, kadeřníci, učitelé a všichni lidé, kteří tráví většinu dne na nohou, by rozhodně měli investovat do kvalitní obuvi. Tak svým nohám i zádům značně uleví. Pokud člověk stráví celý den na nohou v nevhodném obutí, může si tak zadělat na nepříjemné zdravotní komplikace, jako je například bolest svalů, namožené svaly, šlachy i klouby, křečové žíly nebo ostruhy na patách. Dlouhé stání nezatěžuje pouze svaly nohou, ale především kolena a také páteř. Co vám pak může pomoci? Zejména kvalitní obuv, pravidelný pohyb a zdravý životní styl.

Trávíte kvůli svému zaměstnání dlouhé hodiny u počítače? Tak trpí i vaše oči! Těm byte také měli ulevit. Jinak vám hrozí nepříjemné pálení očí či naopak jejich časté slzení, problémy se zaostřováním nebo dokonce zhoršení zraku. Nekoukejte proto na monitor počítače celý den, nechte své oči odpočinout. I ty to potřebují! Při práci na počítači můžete svým očím ulevit třeba tak, že budete na chvíli koukat do dálky – třeba z okna. Na monitoru je pak vhodné zmírnit jas či kontrast. Unaveným očím také pomohou speciální kapky.

Řidiče často postihují zdravotní problémy spojené s jejich zaměstnáním. Problémem jsou dlouhodobé vibrace, které rozhodně neprospívají páteři a svalům zad. Dlouhé hodiny strávené za volantem mohou způsobit proto silné bolesti zad. Ulevit řidičům může správné nastavení sedadla také pravidelné přestávky, jejichž součástí by mělo být protažení celého těla.

Když vám práce ničí zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!