Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
O zuby musíme pečovat / foto: shutterstock

Potraviny, které (ne)prospívají našim zubům

Na stavu našich zubů a dásní se odráží mimo jiné také složení našeho jídelníčku. Existují potraviny, které našim zubům i dásním prospívají, ale také škodí. Které to jsou?

Co zubům prospívá?

Našim zubům prospívají především mléčné výrobky, a to díky vysokému obsahu vápníku a kaseinu. Tyto dvě látky posilují zimní sklovinu. Vysoké množství vápníku také obsahuje například brokolice, fazole či nejrůznější semínka. Do jídelníčku také můžete pro zdraví svých zubů zařadit ořechy, mák nebo pórek. Ano, i tyto potraviny jsou bohaté na vápník.

Pro zdraví zubů je také potřeba fluor. Ten obsahují například ořechy, obiloviny, mořské ryby nebo kakao. Zdrojem fluoru může být i černý čaj. Fluor zabraňuje vzniku bakterií v ústech, a tak nedá šanci zubnímu kazu.

Nejenom našim zubům prospěje, když do svého jídelníčku zařadíme zdroje vlákniny. Ta totiž pozitivně ovlivňuje produkci slin, což zabraňuje vzniku zubního kazu a udržuje zdravé dásně. Vláknina je obsažena v hruškách, jablkách, mrkvi, ořechách, celozrnném pečivu či luštěninách.

Pozitivní účinky na zuby a dásně mají také bylinky. Které? Třeba máta pomáhá hojit dásně, odstraňuje nepříjemný zápach z úst a zklidňuje případné zánětlivé projevy. Výborné dezinfekční vlastnosti má řepík nebo heřmánek. Šalvěj dokáže zmírnit krvácení dásní a urychlit hojení aftů.

Co zubům škodí?

Pro naše zuby nejsou zrovna vhodné citrusy. Jejich častá konzumace vede k trvalému poškození zubní skloviny. Zuby pak snadno zasáhne zubní kaz. Stejně zubům škodí například sterilovaná zelenina.

Zubní sklovinu dokáže poškodit také alkohol. Víno pak navíc nevzhledně zuby zabarvuje. Totéž má na svědomí častá konzumace kávy a černého čaje.

Potraviny s vysokým obsahem cukru rovněž poškozují zubní sklovinu. Nadměrná konzumace přeslazených limonád nebo sladkostí pak úzce souvisí se vznikem zubního kazu.

Potraviny, které (ne)prospívají našim zubům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!