Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Konopná mast / foto: Shutterstock

Jak správně vybírat konopné masti? O jejich využití a účincích.

Tento článek pojednává o tom, jak správně vybírat konopné masti.

Tento článek pojednává o tom, jak správně vybírat konopné masti. Naleznete zde také informace, jak ji použít, kde ji lze využít a při jakých potížích vám dokáže pomoci. Konopí obsahuje velmi hodně přínosných látek, které prokázala i studie profesora Kabelíka. Avšak díky přínosným účinkům se používalo již před několika tisíci lety před naším letopočtem.

Jak správně vybírat konopné masti, na co si dát pozor a na co se zaměřit?

Účinné látky jsou převážně v zelené části. Pro běžné a klasické výrobky se nejčastěji používá technické konopí. Obsahuje velmi malé množství tetrahydrocannabinolu, ale za to má vysoký obsah účinných cannabinoidů.

- Správná mast by neměla obsahovat pouze olej z konopných semínek. Obsahuje jen zlomek množství toho nejúčinnějšího cannabinoidů, kterým je canabidiol. Výrobky s větším procentem oleje jsou vhodné na především hodně suchou nebo nemoci patologicky vysušenou kůži. Jestliže je na výrobku uvedeno procento konopí, jde o procenta konopného oleje.

- Velmi důležité je, aby obsahovala konopný výtažek.

Jak asi probíhá výroba konopné masti?

Na výrobu je třeba část rostliny–palička. Ta obsahuje největší podíl tetrahydrocannabinolu. A nějaký rostlinný tuk. Tuk se nahřeje a rozpustí. Rozehřeje se na cca sto deset stupňů Celsia. Do vařícího tuku se přidá sušená rostlina a za stálé teploty se luhuje přibližně tři hodiny. Občas se směs musí promíchat. Den se nechá v chladu a potom se celý proces ještě jednou zopakuje. Na závěr se mast přecedí a nalévá do nádob.

Jak a kde používat konopnou mast? V čem může pomoci?

- Na namazání bolavých míst. Ať už se jedná o krk, kolena, klouby, zápěstí, paty, plec, záda. Stačí namazat na ono místo a jemně si promasírovat.

- Léčí také mírné podráždění kůže. Mastí lze namazat i kousnutí, škrábance nebo jakékoliv odřeniny. Sníží vám otoky a také poskytne úlevu od bolesti.

- Snižuje symptomy psoriázy. Neboli také lupénka, charakterizována nadměrným nahromaděním kožních buněk, které poté způsobuje svědění a bolestivé červené skvrny na kůži. Kanabinoidy zabraňují nahromadění mrtvých kožních buněk.

- Pokožka vypadá mladistvá. Konopné masti zabraňují stárnutí pokožky. Vysvětlit to lze převážně tím, že konopí je silným antioxidantem.

- Snižuje zánět a artritidu. Velmi hodně lidí na světě trpí artritidou, až 350 milionů. Artritidu zahrnují otoky, bolest kloubů a záněty v nich. I když je artritida převážně způsobena zánětem, tak topické látky konopí jsou velmi silným lékem.

- Rychle léčí spáleniny. Mnoho bolestí spojených s popáleninami je spojeno se záněty. Pomáhá zánět uklidnit a také snižuje bolest.

- Dokáže vám pomoci s bakteriálními kožními infekcemi. Jak je to možné? Kanabinoidy obsahují antibakteriální vlastnosti. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od jiných antibiotik, užívání konopí nevede k problémům s odolností vůči antibiotikům, tak jej někteří výzkumníci nazvali antibiotikem budoucnosti.

- Může vám pomoci, když máte celulitidu. Když si místa budete masírovat spolu s mastí, měla by vám lehce pomoci.

- Léčebné masáže s pomáhají při sportovních zraněních, neuropatiích.

- Atopický ekzém-velmi pomáhá si místo každý večer mazat. Jakmile se atopický ekzém objeví na rukou, je dobré mazat konopnou mastí a na noc si dát namazané ruce do textilních rukavic.

- Pomáhá na akné.

- Může vám pomoci i při léčbě plísní

- Opary

- Při menstruačních bolestech namažte podbřišek nebo kříže.

- Migrény

- Kuří oka

- Bolesti v krku

- Hemeroidy

Trápí vás nějaký bod z výše uvedených? Už jste někdy zkoušeli konopnou mast na jakýkoliv problém? Pomohla vám? Podělte se do komentářů, jestli vám mast pomohla při potížích.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze