Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nemocná játra / foto: shutterstock

Alkohol není to jediné, co škodí vašim játrům

Všichni asi dobře víme, že nadměrná konzumace alkoholu škodí našim játrům. Ovšem alkohol není zdaleka to jediné, co dokáže poškodit tento orgán.

Játra představují velice zatěžovaný orgán v lidském těle. Jsou jakousi čističkou organismu, k životu je nezbytně potřebujeme. Naštěstí mají schopnost regenerace, ovšem mohou být i nevratně poškozeny. Pak je již jediným řešením transplantace. Není proto třeba na škodu občas myslet na celkový detox organismu.

Jak tedy svým játrům zbytečně neubližovat?

Všichni samozřejmě víme, že bychom to rozhodně neměli přehánět s alkoholem – už právě kvůli našim játrům. Alkohol způsobuje steatózu jater, tedy jejich ztukovatění, což může časem vést až k cirhóze. Steatóza se také někdy označuje jako alkoholový zánět jater a je skutečně jakýmsi předstupněm již zmíněné cirhózy. Pokud však člověk včas konzumaci alkoholu omezí, játra si tak může ještě zachránit.

Mezi další nepřátele našich jater patří některé léky. Podle odborných studií může mít užívání zhruba tisícovky léků za následek poškození jater. O jaká léčiva se jedná? Například o paralen nebo hormonální antikoncepci. Na stav jater mají také nepříznivý vliv léky užívané při epilepsii či neurologických obtížích. Celá řada analgetik také našim játrům neprospívá – právě naopak.

Pokud jste se domnívali, že kouření poškozuje pouze plíce, mýlíte se. Kouření má negativní vliv na celkový zdravotní stav člověka – mimo jiné na močové ústrojí nebo právě třeba játra. Ta mají totiž na starosti detoxikaci od škodlivých látek, tedy i těch, které obsahuje cigaretový kouř. Játra jsou tedy zbytečně přetěžována, v případě alkoholika a kuřáka extrémně. A pozor, vašim játrům může škodit i tzv. pasivní kouření.

 

Jestli chcete myslet na zdraví svých jater, hlídejte si také to, co jíte. Potraviny plné „éček“ totiž ve vašem těle nadělají spoustu škody a mohou vaše játra poškodit. Tyto škodlivé látky totiž musí játra zvládnout odbourat, a to jim neprospívá. Z jídelníčku je tedy vhodné vyřadit různá dochucovadla, zvýrazňovače chuti, nebo potraviny plné barviv, konzervantů a aromat. Není dobré se stravovat v rychlém občerstvení nebo jíst neustále polotovary. Zákeřná „éčka“ se však také objevují v kosmetických produktech, a přes pokožku se nám tak dostávají do těla. Výbornou alternativou je přírodní kosmetika.

Poškození jater více ohrožuje jedince trpící nadváhou a obezitou. Prevenci v tomto případě představuje zdravý způsob stravování a pravidelný pohyb.

Alkohol není to jediné, co škodí vašim játrům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!