Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Solnička / foto: shutterstock

Jak sůl může škodit a důvody, proč solit s mírou

Jakou paseku může způsobit v našem těle zvýšený příjem soli a jaká je její optimální denní dávka?

Jídlo bez soli si mnozí z nás nedokáží vůbec představit. Jde přeci o základní dochucovadlo všech potravin, bez něhož by mělo připravené jídlo mdlou, nevýraznou chuť. A tak solíme v době přípravy pokrmů a solíme také již hotové jídlo na talíři, často jen ze zvyku a bez toho, aniž bychom jej nejprve ochutnali. Kromě toho si neuvědomujeme, kolik soli bývá obsaženo v běžných potravinách, jako je chléb a pečivo, cereálie, sterilizovaná zelenina, instantní ovesné vločky či omáčky na těstoviny. Denně tak přijmeme několikanásobně vyšší dávku sodíku, než bychom měli. Jaký vliv to má na naše zdraví a jakým rizikům se zbytečně vystavujeme?

Častý pocit žízně

Při zvýšeném množství sodíku dochází v našem těle automaticky k odvodňování buněk, které je potřeba znovu naplnit. Zvýšeným pocitem žízně se tak snaží tělo reagovat na zmatky s rovnováhou vody v těle způsobené právě nadbytkem sodíku.

Otoky

Oteklé prsty na rukou či nohou, v horším případě pocit nafouklého břicha. I to jsou jedny z charakteristických projevů zvýšeného množství sodíku ve vaší krvi, který způsobuje odvod vody z buněk. Organismus tak kompenzuje její nedostatek a má sklony k otékání.

Bolesti hlavy

Příliš mnoho soli má často za následek rozšiřování cév v mozku, což může vést k opravdu silným a nepříjemným bolestem hlavy. Omezte proto na minimum uzeniny, a také potraviny s umělým dochucovadlem glutamát. Ty totiž bývají nejčastějším spouštěčem, který vyvolává bolesti hlavy.

Ledvinové kameny

Hodně soli v jídle také zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Sůl, která způsobuje zadržování tekutin v těle, donutí organismus k produkci příliš koncentrované moči. A v té se ledvinové kameny tvoří snáze.

Žaludeční vředy

Vznik žaludečních vředů je spojován s bakterií Helicobacter pylori, kterou má v žaludku asi 20 % lidí. K jejímu přemnožení pomáhají některé typy léků a také sůl. Ta zmíněné bakterie rozdráždí a dojde tak k helicobacterové infekci, která má za následek právě žaludeční vředy a může se podílet také na vzniku rakoviny žaludku.

Osteoporóza

Za řídnutím kostí stojí rovněž nadměrné množství soli. V tomto případě sodík v soli obsažený zvyšuje vylučování vápníku a jak známo, jeho nedostatek má za následek onemocnění, kterým trpí téměř každý třetí člověk nad 50 let.

Vysoký krevní tlak

Při zadržování vody v těle dochází jak ke zvyšování tekutin okolo buněk, tak ke zvyšování krve v krevním řečišti. Znamená to více práce pro srdce a zvýšený tlak na cévy, které jsou mnohonásobně přetěžovány. Následky mohou být fatální – srdeční infarkt, selhání srdce či mrtvice.

Jaké je tedy optimální množství soli, které můžeme denně přijmout?

Pro dospělé je tato dávka stanovena maximálně na 6g soli za den, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce soli. U dětí je pochopitelně hranice snížena, do jednoho roku je doporučováno ne více jak 1 gram soli, do 3 let maximálně 2 gramy, do 10 let 4 gramy a teprve až od 11 let mohou děti přijímat stejné množství soli jako dospělí.

Jak sůl může škodit a důvody, proč solit s mírou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!