Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sůl a zlatý příbor / foto: shutterstock

Sůl nad zlato?

Často se dnes mluví o závislosti na cukru a jejích negativních dopadech na zdraví člověka. Ovšem kromě nadměrného příjmu cukru nám také škodí nadměrný příjem soli.

A mnoho lidí překračuje až trojnásobně doporučenou denní dávku soli! To s sebou nese negativní důsledky v podobě obezity, cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Spotřeba soli je v současné době alarmující. Světová zdravotnická organizace doporučuje jako denní dávku soli maximálně pět gramů. A Češi toto množství překračují hned třikrát! V Evropě jsme tak druzí ve spotřebě soli, předběhlo nás Maďarsko.

Jak již bylo zmíněno, denně bychom měli přijmout maximálně pět gramů soli. Zhruba 85 procent z tohoto množství přijímáme, i když o tom vlastně nevíme. Velké množství soli totiž obsahují třeba průmyslově zpracované potraviny, pečivo, sýry či uzeniny.

Podobně jako na cukru, i na soli si můžeme vybudovat závislost. A jak známo, každá závislost s sebou přináší řadu negativ. Závislost na soli přitom vzniká velmi snadno – čím více začne člověk přijímat soli, tím více ho začne jeho organismus vyžadovat. Dosolujete si často jídlo ještě předtím, než ho vůbec ochutnáte? V tom případě vám hrozí rozvoj závislosti na soli.

S každou závislostí lze bojovat, stejně tak i se závislostí na soli. Nic se však nepovede ze dne na den. Ovšem za nějaký čas člověku začne jídlo s menším množstvím soli chutnat a zmizí i potřeba pokrmy zbytečně dosolovat.

A proč byste měli začít méně solit a hlídat si denní příjem soli? Nadměrný přísun soli totiž vede ke zdravotním problémům. Závislost na soli člověka nutí častěji jíst, což má za následek vznik nadváhy nebo obezity. Po konzumaci příliš slaných potravin se dostaví pocit žízně. Dodržovat pitný režim je samozřejmě důležité, ovšem mnoho lidí sahá po slazených nápojích, což může způsobit nejen obezitu a s ní související zdravotní komplikace, ale také další závislost – na cukru. Nadměrný příjem soli dále úzce souvisí s rozvojem kardiovaskulárních chorob či diabetu druhého typu.

 

Zdroj: https://www.nacl.cz/

Sůl nad zlato?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!