Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest zad z počítače / foto: Shutterstock

Zkuste pracovat u počítače ve stoje. Záda vám poděkují

Pokud pracujete s počítačem u špatného stolu, zakládáte si na vážné zdravotní potíže. Počítejte s tím, že dříve či později se o slovo přihlásí palčivé bolesti zad, ba dokonce i hlavy.

V prodejnách s nábytkem narazíte na pestrou škálu takzvaných počítačových stolů, nicméně většinou nejsou ergonomické a mnohdy zádům naopak škodí, než pomáhají. Vyzkoušejte raději práci ve stoje, respektive střídejte stání se sezením. Stačí si pořídit mobilní stojan na počítač s možností nastavit výšku jak monitoru, tak i klávesnice s myší. V následujících řádcích vám prozradíme, proč je práce ve stoje přijatelnější.

Zadejte do vyhledávače například frázi „počítačový stůl“, přičemž ihned se vám nabídnou obskurní kreace, jež jsou pro práci s počítačem naprosto nevyhovující. Jednotlivé součásti počítače mají speciální pozice, tedy monitor je na vyvýšeném podstavci, což není vždy na škodu. Jestliže je však podstavec vysoký, příliš vzdálený, případně není vůbec v přímém pohledu uživatele, pak je opravdu k ničemu.

Jak pracovat ve stoje?

V posledních několika letech se vyzdvihuje hlavně práce vestoje, protože se narovnáte, prokrvíte tělo, zároveň i zapojíte různé svaly. Samozřejmě není možné neustále u počítače stát, a proto je lepší střídat sezení se stáním. Ideální v takovém případě je zakoupit si stojan na PC, u něhož si snadno nastavíte výšku, náklon a natočení monitoru, výšku klávesnice a myšku, stejně tak i výšku držáku počítače. Sehnat se dají varianty vybavené kolečky s aretací.

Jakmile si k počítači stoupnete, dostanete páteř a také klouby do fyziologicky přirozenější polohy. Střídat polohy, tedy sezení a stání, byste měli každou hodinu. Pokud byste totiž jen stáli, svalový aparát by se rychleji unavil.

 

 

Jakou pracovní stanici zvolit?

Co uživatel, to jiné požadavky a preference. Jestliže však hledáte cenově přijatelné PC pracovní stanice, jednou z nich je model Fiber Mounts AX793. Jedná se o profesionální řešení pro mobilní počítačové pracoviště. Černé provedení dokonale zapadne do jakéhokoliv prostoru.

Držák počítače má nosnost 8 kilogramů, police na klávesnici a myš 2 kilogramy a stojan na monitor až 10 kilogramů. Do držáku monitoru je možné nainstalovat monitor s úhlopříčkami od 17“ do 32“. Podle potřeby si nakloníte monitor až o 15 ° a stejně tak si ho můžete otáčet až o 180 °.

Pravděpodobně vás zajímá, na kolik takový stojan na monitor a PC vyjde. Přímo tento konkrétní model, který jsme vám výše popsali, zakoupíte momentálně za 2 850 korun (v e-shopu drzakyastolky.cz). Samozřejmě najdete i luxusnější, zároveň i dražší varianty, a proto je nezbytné si nejprve uvědomit, kolik jste ochotni do pracovní stanice investovat.

K tomuto článku není otevřena diskuze