Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánková paralýza / foto: shutterstock

Spánková paralýza aneb vězněm ve vlastní posteli

Jak se žije s poruchou spánku, která vás zcela ochromí a doprovází ji pocit intenzivního strachu?

Představte si následující situaci: Probudíte se ve své vlastní posteli, vidíte zřetelně všechny věci kolem sebe, vnímáte světlo pouličních lamp, které vstupuje přes závěsy do pokoje, všechny předměty kolem vás jsou přesně na svém místě. Vy však nejste schopni jediného pohybu, snažíte se vstát, pokrčit nohy, hýbat rukama – avšak bezvýsledně. Zkoušíte křičet, ale nevydáte se sebe ani slabé zašeptání. Do toho všeho začínáte mít pocit, že k vám někdo přichází, slyšíte otvírající se dveře, zakoušíte pocit vlastního ohrožení a velice intenzivního strachu. Je vám takový stav povědomý? V tom případě vítejte ve světě spánkové paralýzy.

Co je spánková paralýza?

Odborníci popisují spánkovou paralýzu jako jakýsi přechodný stav mezi spánkem a bdělostí, ve kterém si náš mozek nedokáže správně uvědomit realitu a odlišit ji od snění. Dochází k opožděné funkci Varolova mostu, což je část mozku způsobující paralýzu příčně pruhovaného svalstva. Postižený proto není schopný ovládat svaly a zažívá nepříjemné pocity úplného ochrnutí spojené s neschopností používat hlasivky. Nejenže se dotyčný nemůže hýbat, nemůže se bránit ani hlasově. Ve většině případů bývá tento stav doprovázený různými zvukovými i zrakovými halucinacemi a bludy.

Jaké pocity vyvolává spánková paralýza?

Představy, které lidé v tomto stavu zažívají, jsou většinou spojeny s pocitem silného strachu. Nejčastěji mají podobu různých osob stojících kousek opodál, které dotyčného nějakým způsobem ohrožují nebo se s ním snaží manipulovat. Mohou mít zřetelnou podobu, anebo se může jednat jen o rozmazané siluety. Někteří lidé se domnívali, že se je tímto způsobem snažily oslovit mimozemské civilizace a byli přesvědčeni, že se osobně setkali s návštěvníkem z jiné planety. V dřívějších dobách byla spánková paralýza přisuzována temným silám, ďáblům či čarodějnicím. Jsou známy i některé slavné historické obrazy znázorňující ležícího člověka, na jehož hrudi sedí démon, který ho ovládá.

Koho se spánková paralýza týká?

Odborníci uvádějí, že jde o poměrně rozšířený jev, který alespoň jednou za život postihne téměř 50 % lidí. Nejčastěji se s ním poprvé setkáte v pubertálním věku, může vás však překvapit kdykoliv jindy. Většinou vzniká v souvislosti s vnitřním napětím, se stresem, špatným spánkovým režimem nebo při užívání některých léků. Pokud se u vás spánková paralýza objevuje opakovaně, může jít o chronický stav, který se rozhodně nevyplatí podceňovat. Má totiž velký vliv na kvalitu našeho spánku, které je takto omezována a může způsobovat nemalé zdravotní i psychické problémy.

Jak tomuto stavu předcházet?

Jestliže jste přišli na to, že je u vás spánková paralýza častým nočním hostem, pokuste se o úpravu vašeho spánkového režimu. Zaveďte si před spaním uklidňující rituály a zkuste si jít lehnout vždy ve stejnou dobu. Před spaním se ničím nerozrušujte, nečtěte napínavé knihy, nekoukejte na strašidelné filmy či seriály. Pokud vám spánková paralýza delší dobu nedopřeje dostatek odpočinku, vyhledejte raději odborníka, který vám pomůže celou situaci řešit a vyžene nezvaného hosta z vaší ložnice.

Spánková paralýza aneb vězněm ve vlastní posteli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!