Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jarní detoxikace / foto: www.zelenyobchod.cz

6 tipů na jarní detoxikaci organismu

Březnové a dubnové počasí je zrádné. Střídání teplých dnů a chladných nocí, mrazivá rána a sluncem provoněná odpoledne.

V brzkých jarních měsících nás stále neopouštějí viry a nachlazení. Častokrát jsme malátní a rozmrzelí z dlouhé zimy. Jak snadno navrátíme svou ztracenou energii, vitalitu a sílu? Co třeba detoxikovat náš organismus?!

Jaro. Jaro symbolizuje nový život, znovuzrození, rozkvět. Kdy jindy začít s detoxikací našeho organismu, než v době pravého rozpuku světa kolem nás. V dnešním článku vám přineseme 6 tipů, jak nastartovat své tělo i mysl.

Čerstvý vzduch

Není nic jednoduššího, než začít detoxikovat svůj organismus pomocí pohybu na čerstvém vzduchu. Nevěříte, že by to mohlo fungovat? Naše buňky potřebují k obnově kyslík. Pohyb snižuje množství volných radikálů v těle. Kombinace pohybu a čerstvého vzduchu je nejlepším lékem na stres a deprese. Tělesná aktivita snižuje krevní tlak. A takto bychom mohli pokračovat dále. S čerstvým vzduchem v plicích půjde detoxikace o kousek lépe.

Zelená je život

Zelená barva je symbolem jara. A může být i symbolem detoxikace organismu. Konzumace zelených potravin a potravin s velkým obsahem chlorofylu neboli zeleného barviva, které stojí za vznikem života na planetě Zemi, podpoří náš imunitní systém, zvýší produkci hemoglobinu, pomůže nám bojovat s volnými radikály, vyrovná krevní tlak, zkrásní naši pokožku a pleť. Ohromné množství chlorofylu najdeme v zelených potravinách, třeba v Chlorelle. Chlorella pyrenoidosa je lidskému zdraví prospěšná řasa, s významnými antioxidačními a detoxikačními vlastnostmi. Chlorofyl obsahují také potraviny, které běžně konzumujete, například brokolice, špenát, petržel, chřest, hrášek, olivy, avokádo atd.

Pitný režim

Při detoxikaci našeho těla jsou voda a pitný režim nesmírně důležité. Vylučování škodlivin z těla je totiž na pitném režimu doslova postavené. V období detoxikační kůry se z našeho těla vyplavují škodliviny a jedy, proto je dobré zvýšit příjem tekutin. Doporučuje se na každých 10 kilogramů své hmotnosti vypít 0,3-0,4 litru tekutin. Co při detoxikaci pít? Nejlépe obyčejnou pramenitou vodu nebo čerstvě připravené ovocné či zeleninové šťávy, připravené třeba ze zelených potravin.

Pohyb

Slyšíme-li slovo „pohyb“, na mnohé z nás jdou mdloby. Při detoxikaci organismu a dlouhodobé změně životního stylu nemusíme hned trhat olympijské rekordy. Začněte lehkými cviky, kde se naučíte například správně dýchat. Vyzkoušejte jógu nebo pilates, jogging, chůzi či trampolínu. Díky pohybu totiž rozproudíme naši krev, okysličíme organismus, prokrvíme své vnitřní orgány, což je například v případě ledvin či jater v období detoxikace více než důležité. Pohyb pomůže i naší psychice a zlepší nám náladu.

Spánek

V období detoxikace a očisty organismu dochází k velkým metabolickým změnám a výdejům energie. To s sebou nese častější pocit únavy. I proto je důležité udělat si čas na odpočinek a ničím nerušený spánek. Spěte šest a více hodin, naučte se chodit spát před půlnocí, vyzkoušejte usínání s relaxační hudbou, usínejte ve voňavé posteli. Pro klidný spánek lze doporučit také meditační nebo dechová cvičení.

Vyzkoušejte také doplňky stravy

K efektivní a rychlejší detoxikaci našeho těla můžeme využít také pomoci doplňků stravy, nejlépe čistě přírodních. K rychlejší detoxikaci, kromě nejrůznějších bylinných přípravků a tradičních ajurvédských produktů, se výborně hodí i zelené potraviny, třeba Chlorella pyreniodosa, Mladý ječmen nebo Spirulina platensis. Tyto potraviny jsou ideálními pomocníky při pročistění organismu. Zlepšují naše trávení, zvyšují imunitu a chrání naše tělo před vznikem civilizačních onemocnění.

K tomuto článku není otevřena diskuze