Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jahody pod lupou / foto: shutterstock

Ovoce a zelenina plná pesticidů. Letos vede špenát, těsně za ním následují oblíbené jahody.

Také si myslíte, že pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny dodáte tělu vitamíny, posílíte imunitu a veškerá onemocnění se vám obloukem vyhnou? Možná se šeredně mýlíte!

Tým vědců každoročně sestavuje seznam nejvíce kontaminovaných plodin pocházejících z klasického zemědělství. Snaží se tak apelovat na širokou veřejnost, aby se začala více zajímat o původ potravin, které se běžně konzumují. Štítky a etikety na obalech potravin totiž ne vždy uvádějí všechny potřebné informace, které jsou pro spotřebitele užitečné. Nevědomky si tak zahráváme s vlastním zdravím, často s myšlenkou, že konzumace jakékoliv zeleniny a ovoce je zdraví prospěšná.

Nejdůležitější je původ

Pokud neznáme původ zeleniny či ovoce, můžeme do svého těla dostávat škodlivé a nebezpečné látky, které mají za následek vážná onemocnění až 600 miliónů lidí na celém světě, z nichž přibližně pro půl milionu má jejich nemoc fatální následky. Východiskem jsou potraviny pěstované podle zásad ekologického zemědělství, takzvané biopotraviny. Při jejich pěstování nedochází k použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků či geneticky modifikovaných organismů.

Výhody biopotravin

Přechod na kompletní organickou stravu může být obtížný, ale důležitým prvním krokem je vědět, jaké potraviny jsou nejvíce kontaminované, a tudíž bychom měli být více obezřetní na to, odkud pochází. Zkoumáním těchto potravin se každoročně zabývá Pracovní skupina pro životní prostředí (EWG), což je sdružení amerických aktivistů, kteří podporují zdravé stravování a povědomí o potravinách. Každoročně vydávají dokument, který uvádí potraviny s největším obsahem umělých hnojiv.

Seznam nejvíce kontaminovaných potravin pro rok 2019

1.Špenát

2.Jahody

3.Zelí

4.Nektarinky

5.Jablka

6.Hrozny

7.Broskve

8.Třešně

9.Hrušky

10.Rajčata  

Na závěr podotýkáme, že výzkumy se na potravinách provádějí ve stavu, v jakém by je konzumoval samotný spotřebitel. Potraviny se proto nejprve omývají, případně jsou zbaveny slupky, a až poté jsou odebírány testovací vzorky. Tímto se výzkumný tým snaží poukázat na skutečnost, že pouhým omytím ovoce či zeleniny nezbavíme plody vnitřní kontaminace.

Ovoce a zelenina plná pesticidů. Letos vede špenát, těsně za ním následují oblíbené jahody.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!