Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chilli je zdravé / foto: shutterstock

Nečekané benefity chilli papriček pro zdraví

Milujete pálivá jídla a jíte je často a rádi? Možná se budete divit, ale děláte pro své zdraví více, než si vůbec dokážete představit. Kapsaicin, chemická látka, která způsobuje pálivost chilli papriček, působí velmi pozitivně.

Kapsaicin vám pomůže zhubnout

Kromě toho, že pálivého jídla sníte méně, působí kapsaicin i na váš metabolismus a urychluje ho, což znamená, že vaše tělo spálí v kratším čase více kalorií. Pálivá omáčka přitom žádné kalorie navíc nepřidá. V závislosti na příchuti se totiž v jedné čajové lžičce pálivé omáčky může vyskytovat od 0 do 6 kalorií. A ruku na srdce, kdo sní chilli omáčky větší množství naráz?

Zlepší trávení a roztáhne cévy

Máte-li problémy s trávením, zřejmě se ostrým jídlům vyhýbáte. A to je škoda. Kapsaicin podporuje vylučování žaludečních šťáv, což vede k většímu průtoku krve do žaludku a jeho efektivnější činnosti. Chilli omáčka po konzumaci současně dokáže relaxovat naše napjaté cévy a tím pomoci ke snížení krevního tlaku. Díky tomu pak i krev v cévách protéká snáze a ty jsou méně náchylné k zánětům a ucpávání.

Lék na ucpaný nos a zmírní bolest kloubů

Na to, že pálivá omáčka dokáže velmi efektivně uvolnit nos ucpaný rýmou, už asi většina z vás přišla. Věřte tomu nebo ne, chilli omáčka působí velmi pozitivně i při bolestech kloubů a revmatoidní artritidě. Dokonce už se vyrábí i kapsaicinové krémy, které nejenže zmírňují bolest, ale mají i léčivé účinky.

Kapsaicin zabíjí rakovinné buňky a zlepšuje vám náladu

Je prokázáno, že vlivem kapsaicinu procházejí rakovinné buňky procesem zvaným apoptóza, neboli řízená buněčná smrt. Zjednodušeně řečeno, kapsaicin přikáže buňkám rakoviny, aby se samy zabily. Kromě toho konzumace pálivého jídla zvyšuje vyplavování endorfinu neboli hormonu štěstí, díky němuž se cítíte tak skvěle.

Potřebujete ještě další důvod pro to dát si k večeři talíř pikantních nachos?

Nečekané benefity chilli papriček pro zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!