Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Závislost na telefonech / foto: shutterstock

Závislost na mobilním telefonu ničí partnerské vztahy

Alkohol, tabákové výrobky či hrací automaty již nejsou v kurzu. Přichází nový fenomén, který nás okrádá o peníze i čas, narušuje mezilidské vztahy a má negativní dopad také na náš sexuální život.

Phubbing (z anglických slov phone - telefon a snubbing - urážení nevšímavostí) je nová forma závislosti, která se týká nutkavé potřeby neustále sledovat displej svého chytrého telefonu. Lidé trpící phubbingem jsou svým mobilním telefonem a světem sociálních sítí doslova fascinováni. Nejsou schopni vést souvislou komunikaci, ani udržet oční kontakt při rozhovoru, a už vůbec si nedokáží představit, že by svůj telefon jen na chvíli někam odložili. Neustále totiž musí kontrolovat zprávy či komentáře, které jim téměř nepřetržitě chodí na telefon od podobně postižených jedinců.

Ztráta zaměstnání i destrukce osobnosti

Phubbing má negativní vliv jak na pracovní život, tak na rodinné či partnerské soužití. Zaměstnavatel jistě nebude dlouho trpět někoho, kdo namísto plnění pracovních povinností řeší debatu na sociální síti nebo píše komentář k právě vystavené fotografii. Jsou známy i případy, kdy si lidé trpící phubbingem raději vzali dovolenou nebo nahlásili pracovní neschopnost, aby mohli být doma v klidu nerušeně hypnotizováni svým mobilním telefonem. Takto silná závislost vede k sociálnímu vyloučení, ztrátě pocitu sounáležitosti, nezájem o vlastní seberealizaci.

Partnerský i sexuální život v troskách

V partnerském životě dochází kvůli phubbingu k ignorování partnera, který se právem cítí přehlížen. Vytrácí se vzájemná komunikace a čas, který by partneři měli trávit spolu, tráví převážně vedle sebe. Známý vtip o páru ležícím v manželské posteli a dopisujícím si přes mobilní aplikaci místo klasické konverzace se tak stává realitou. Přítomnost telefonu v ložnici má tak logicky dopad na sexuální život, jehož četnost postupně upadá, až často vymizí úplně. Pro phubbera je zkrátka atraktivnější a přitažlivější virtuální svět, než jeho drahá polovička z masa a kostí. Buďte proto obezřetní a nechte naplno pohltit tímto moderním fenoménem, který se začíná v posledních letech rozšiřovat také u nás a kompletně mění strukturu lidské osobnosti. Neschopnost mezilidské komunikace, izolace ve vlastním světě i ztráta sexuální touhy jsou nejčastější příčiny tohoto novodobého nešvaru.

Závislost na mobilním telefonu ničí partnerské vztahy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!