Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koloběžka / foto: shutterstock

Chcete se začít příjemně hýbat? Pořiďte si koloběžku

Kdo z nás v dětství nevlastnil alespoň jeden model koloběžky? Tento dopravní prostředek, na němž ani nejedete, ani nejdete se poslední dobou dostává do popředí zájmu nejen dětských jezdců, ale i dospělých.

Koloběžky pro volný čas i cestu do práce

Koloběžku si dnes pořizujeme především proto, abychom měli parťáka na zkracování vzdáleností při sportovních aktivitách, ale i za účelem pravidelného dojíždění například do práce. Výhodou mnoha moderních koloběžek jemožnost jejich složení, která z dopravního prostředku během několika minut vytvoří zavazadlo, jež sebou můžete vzít do tramvaje nebo které snadno převezete v kufru auta.

Co si před koupí koloběžky rozmyslet?

Základní otázkou, kterou byste měli mít promyšlenou ještě před tím, než se vypravíte pro vaši novou koloběžku, je způsob jejího využití. Plánujete tento dopravní prostředek využívat spíše ve volném čase a jezdit v nerovném přírodním terénu nebo je vaší preferencí naopak městská džungle a pravidelné dojíždění do práce? S účelem jejího využití souvisí u koloběžky celá řada parametrů, které je potřeba vzít do úvahy. Jedním z nich je velikost a typ koleček. Například pro jízdu po přírodních nezpevněných cestách se doporučují spíše větší kola s nafukovacími pneumatikami, která tlumí vibrace efektivněji než pogumovaná kolečka menších rozměrů.

Elektrokoloběžky nejen pro lenochy

Pořizujete-li si elektrokoloběžku s cílem mít alternativní dopravní prostředek na cesty do práce, určitě vás bude zajímat dojezdová vzdálenost a kapacita baterie. Pozornost byste však měli věnovat také maximální rychlosti a spotřebě motoru. V současné době jsou průměrem stroje, které se pohybují rychlostí maximálně 25 km/h a na jedno nabití na nich dojedete 25 – 30 km. Tuto střední třídu elektrických koloběžek je možné pořídit v cenové relaci do 20 000 Kč, což z ní činí opravu zajímavý dopravní prostředek. Snad jen doplníme, že bez řidičského průkazu můžete na silnici s koloběžkou s maximálním výkonem 1 kW a rychlostí 25 km/h. V těchto případech pro vás budou platit stejná pravidla jako pro cyklisty. Jakmile však vaše elektrokoloběžka svými parametry tyto hodnoty přesáhne, musíte pro její provoz na veřejné komunikaci být vlastníky platného řidičského průkazu na motocykl.

Chcete se začít příjemně hýbat? Pořiďte si koloběžku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!