Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Trudník tukový / foto: shutterstock

Kdo si to pochutnává na našich tvářích? Trudník je s velkou pravděpodobností také vaším návštěvníkem a jen tak se ho nezbavíte!

Věděli jste, že běžnou součástí našeho obličeje bývají desítky miniaturních tvorů, kteří se živí obsahem kožních buněk?

Představa, že si na našich tvářích denně pochutnává skupina drobných pavoukovců, není příliš příjemná. Okem je sice nespatříme, avšak pod mikroskopem najdeme 0,3 milimetrů dlouhé roztoče s osmi nohama, pro které je charakteristické  protáhlé tělo doutníkového tvaru. Většinou pro nás jejich přítomnost nepředstavuje žádné riziko, jen v některých případech mohou způsobovat určité zdravotní problémy.

Kde se trudník vyskytuje?

Trudník tukový stejně jako trudník mazový jsou členovci pocházející z čeledi trudníkovitých. Jde o parazity žijící v pórech, vlasových folikulech či uvnitř mazových žláz, kteří se živí tím, co naše kůže vyprodukuje. Nejčastěji je proto nalezneme na čele, nosu či ve tvářích, tedy na místech se zvýšenou produkcí mazu.

Co znamená pro lidský organismus?

Podle statistik se trudník tukový vyskytuje u 20 – 100 % naší populace a jeho výskyt vzrůstá u osob starších 60 let, kdy bývá průměrná nákaza přes 50 %. V kůži novorozenců jej nenaleznete, může ale dojít k jeho přenosu přes mateřské mléko.  Život s ním je poměrně poklidný, jen ve vzácných případech se může podílet na vzniku onemocnění zvaného "růžovka". Jde podobné kožní problémy jako například u akné, dochází při ní k podráždění kůže, která reaguje zčervenáním až tvorbou zánětlivých ložisek. Na svědomí to mohou mít odumřelí jedinci, kteří uvolní z těla velké množství bakterií a toxinů. Některé studie naopak trudníka hájí a argumentují tím, že pojídáním odumřelé kůže či škodlivých bakterií čistí náš organismus.

Lze se ho vůbec zbavit?

Pokud pátráte po léku, který by vás trudníka zbavil, nebudete příliš úspěšní. Jelikož se minimálně podílí na vzniku onemocnění, léčebný prostředek na jeho odstranění nenajdete. A i kdybyste se jej snažili zbavit, s největší pravděpodobností se k vám opět brzy nastěhuje. Přenáší se totiž jednoduše pouhým kontaktem nebo společným používáním ručníků.

Kdo si to pochutnává na našich tvářích? Trudník je s velkou pravděpodobností také vaším návštěvníkem a jen tak se ho nezbavíte!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!