Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stlaní postele / foto: shutterstock

Ustlané postele jsou minulostí! Odborníci radí: nestlat!

Máte ve zvyku každé ráno, jen co vystrčíte nohy z vyhřáté postele, lůžko úhledně ustlat, aby to v ložnici pěkně vypadalo? V tom případě s tím přestaňte. Odborníci jsou totiž toho názoru, že je mnohem zdravější postel nestlat.

Vypadá to pěkně, ale…

Možná patříte k lidem, kteří zkrátka mají rádi doma pořádek a naklizeno. Což o to, i já mám ráda, když je doma čisto a uklizeno – zkrátka to pěkně vypadá (a člověk se nemusí bát, když se mu za dveřmi objeví nečekaná návštěva, ha!). Jenže odborníci mají na stlaní postele úplně jiný názor. Podle nich bychom lůžkoviny zastýlat neměli, protože pak vytváříme dokonalé podmínky pro nejrůznější roztoče.

Vlhko, teplo a tma. To roztoči zbožňují!

Roztoči jsou drobní členovci, kteří svým vzhledem nápadně připomínají klíšťata. Už jen tahle představa i vás určitě utvrzuje v tom, že s ničím takovým svůj pelíšek rozhodně sdílet nechcete. Brrr! Jenže pokud zastýláte peřiny a tím pádem je ve vaší posteli pěkně teplíčko, tma a vlhko, roztoči jásají nadšením. Takové podmínky jsou pro ně naprosto ideální a to nejen pro život, ale především pro množení.

Negativní dopad na zdraví

Věděli jste, že alergie na roztoče patří k těm úplně nejrozšířenějším? Možná jí trpíte taky a vůbec o tom nevíte! Jak to poznáte? Typickým projevem alergie na roztoče je například ucpaný nos (především ráno po probuzení), nepříjemné otoky očí nebo suchý kašel, který vás potrápí během noci.

Dá se jich zbavit?!

Ráda bych vás ujistila v tom, že se roztočů ukrytých ve vaší matraci můžete zbavit úplně. Jenže ono to tak úplně nejde, rozhodně ne na 100 %. Můžeme ale snížit šance na jejich množení. Jak? Bohatě postačí, když budete pravidelně převlékat polštář a peřinu, samozřejmě včetně prostěradla. Neuškodí ani čas od času matraci důkladně vysát a přes léto větrat peřiny a polštáře venku, pěkně na čerstvém vzduchu.

Ustlané postele jsou minulostí! Odborníci radí: nestlat!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!