Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Orgánové hodiny / foto: shutterstock

Orgánové hodiny napoví mnohé o vašem zdravotním stavu

Naše tělo s námi hovoří, bohužel svým jazykem, kterému však často nerozumíme a ignorujeme ho. Každý člověk by se měl signály svého těla naučit vnímat, k čemuž nám může pomoci tradiční čínská medicína.

Podle Číňanů se naše tělo neustále mění a přestavuje a v různou denní dobu přebírají hlavní aktivitu jiné orgány či orgánové skupiny. Jaké časy patří konkrétním orgánům?

od 1. do 3. hod. ranní

V tuto dobu vrcholí činnost jater, která ve spánku detoxikují naše tělo a odstraňují jedy a další produkty metabolismu. Proto pokud se v této době ještě věnujete popíjení v baru, škodíte svým játrům dvojnásob.

od 3. Do 5. hod. ranní

V tento čas přebírají hlavní funkci plíce. Kdo vstává na konci jejich cyklu, dokáže se velmi rychle uvést do aktivního stavu.

od 5. Do 7. hod. ranní

Na špičce své aktivity se ocitá tlusté střevo. Stoupá krevní tlak a tělo je připraveno na aktivitu. Na konci této doby je vhodné tlusté střevo vyprázdnit.

od 7. Do 9. hod. ranní

Vrcholí funkce žaludku, který je potřeba naplnit potravou, nejlépe s maximálním množstvím vitamínů, které tělo v tuto dobu zpracuje nejefektivněji. V této době dochází také k velmi efektivnímu zpracování sladkostí.    

od 9. Do 11. hod. ranní

Přichází na řadu orgánová dvouhodina sleziny a slinivky. Dochází tedy k využití živin a regulaci hladiny krevního cukru. Tato doba je ideální pro psychickou zátěž.

od 11. do 13. hod. odpolední

Stále je možná ještě vysoká aktivita, ale dostavuje se již mírná únava a na řadu přichází srdce se svým stabilizačním účinkem.

od 13. do 15. hod. odpolední

Dostává se ke slovu tenké střevo, jehož činnost významně ovlivňuje smyslové orgány a regulaci absorbování tekutin. Křivka energie klesá a dochází k energetické krizi, která je zároveň spojena s postupným útlumem duševní činnosti.

od 15. do 17. hod. odpolední

V této době stoupá hladina krevního cukru a na konci tohoto cyklu stoupá kapacita fyzické aktivity. V tuto dobu je možno trénovat tělo bez výrazného pocitu únavy. Ke slovu v tuto dobu přichází močový měchýř, který má vliv na regulaci tekutin, ale i teploty. V tomto období můžete například bez obav navštívit saunu.

od 17. do 19. hod. večerní

Přichází na řadu ledviny. V této době můžete zvýšeným příjmem tekutin posílit detoxikaci vašeho těla. Okolo 19. hodiny dochází k fyzickému útlumu a tělo se připravuje na odpočinek.

od 19. do 21. hod. večerní

V tuto dvouhodinu vrcholí funkce krevního oběhu, což bývá spojeno s posledními záchvěvy psychické svěžesti, která však okolo 21. Hodiny opadá.

od 21. do 23. hod. noční

V tuto dobu přichází ke slovu tzv. tři ohřívače, které ovlivňují rozvod krve po organismu. Nastává zklidnění, objevuje se pokles tlaku i teploty a doporučuje se příprava na spánek.

od 23. hod. noční do 1. hod. ranní

V těchto hodinách začíná pracovat žlučník. Nemůžete-li tedy usnout nebo se budíte, pravděpodobně vám tím tento orgán říká, že s ním není něco v pořádku. Doporučuje se pít posilující bylinné čaje a zaujmout polohu vleže.

Orgánové hodiny napoví mnohé o vašem zdravotním stavu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!