Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Střeva / foto: shutterstock

Jak ovlivňuje obsah našich střev kvalitu života? Více, než si myslíte

V poslední době se čím dál častějším tématem rozhovorů nejen vědců, ale i běžné populace stává obsah lidských střev. Z dřívějšího pojmenování „mikroflóra“ se postupně dostáváme k přesnějšímu „mikrobiom“.

Bakterie našich střev totiž nepochází z rostlinné říše, ale živočišné.

Hýčkejte si své malé střevní kamarády

Lidské tělo je běžně osídleno přibližně 40 bilióny bakterií. Většina z nich obývá naše střevo.Pro to, aby lidský organismus dobře fungoval, je nutné určité procento přátelských bakterií. Pokud v tomto poměru nastane nerovnováha a převáží bakterie pro lidský organismus škodlivé, může dojít k funkčním poruchám organismu jakými jsou například cukrovka, obezita či obecně problémy s trávením a imunitou. Nepoměr ve složení střevního mikrobiomu může vést i k potížím psychického charakteru, tedy k depresím a úzkostem.

Obsah střev je svojí důležitostí na úrovni tělesných orgánů

Někteří vědci přikládají bakteriím v lidském střevě větší význam pro fungování lidského těla, než má například mozek. Bakterie jsou totiž schopny vytvořit hormony a neurotransmitery, které se podílí na emoční rovnováze organismu, a dokonce jsou skrze nervy schopny vysílat informace do mozku. Základ kvalitního mikrobiomu se pokládá již v dětství, proto lze nevhodným přístupem, vystavením dítěte traumatickým událostem či nevhodnou stravou degradovat kvalitu mikrobiomu do té míry, že už se sám nezregeneruje.

Transplantace v neobvyklé podobě

V poslední době s v akutních případech přistupuje k zčásti nechutnému typu léčby v podobě transplantace fekální mikrobioty. Zjednodušeně řečeno obsah střev zdravého dárce se přenese do těla nemocného příjemce. Tento způsob léčby je překvapivě účinný a dokáže vyléčit celou řadu chronických onemocnění včetně těch duševních.

Jak získat kvalitní mikrobiom?

Pokud chcete se svým mikrobiomem pracovat a pozitivním způsobem podpořit jeho funkci, vylučte ze stravy jednoduché cukry, které prakticky zabíjí přátelské bakterie, a začněte konzumovat více probiotik a především prebiotik. Probiotika jsou potraviny podporující správné složení střevního mikrobiomu. Patří mezi ně například zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, ovoce a zelenina, semena, ořechy a potraviny s velkým obsahem vlákniny. Prebiotika jsou potom potraviny, které nejenže podporují přátelské bakterie, ale umí je i nakrmit. Patří mezi ne česnek, ředkve, kedlubny, brokolice, chřest či pórek a celá řada dalších potravin.

Jak ovlivňuje obsah našich střev kvalitu života? Více, než si myslíte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!