Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opalovací krém / foto: shutterstock

Jak vybrat nejvhodnější opalovací krém a nespálit se?

Odjíždíte na dovolenou a nechcete skončit s připálenými rameny, v horším případě s puchýři na kůži? Nepodceňujte výběr vhodného opalovacího prostředku.

Krém, olej či sprej na opalování budete potřebovat, ať už budete trávit dovolenou u moře či na horách, v Čechách či zahraničí. To, jestli si pořídíte opalovací krém, mléko, olej nebo sprej, záleží čistě na vás. Někomu bude vyhovovat to, druhému ono. Mnohem více záleží na ochranném faktoru, který nás chrání před spálením pokožky a rizikem vzniku rakoviny kůže.

V první řadě se podívejte, jaký jste fototyp, jak vaše pokožka reaguje na sluneční záření.

Pro nás Čechy jsou hlavní čtyři fototypy:

1. Velmi světlá pleť, rusé vlasy, mnoho pih, pokožka se na slunci pravidelně spálí.

2. Bledá pleť, světlé vlasy, pihy, pokožka se opaluje do června a často se spálí.

3. Světlá hnědá pleť, hnědé až tmavé vlasy, dobře se opaluje, málokdy se spálí.

4. Tmavá pleť, velmi tmavé vlasy, prakticky se nikdy nespálí.

Čím nižší fototyp jste, tím vyšší faktor potřebujete. Také pokud se sluněním letos začínáte, sáhněte po vyšším faktoru. U moře bych neváhala během prvních dnů sáhnout po faktoru 50, jste-li nižší fototyp.. U dětí by to mělo být samozřejmostí.

Přestože nám občas reklama hlásá, že ten a ten opalovací krém vydrží na pokožce několik hodin a nemusíte aplikaci opakovat, nevěřte tomu. Pokud se koupete, po uschnutí opalovací přípravek aplikujte znovu. Jinak určitě tak po hodině, dvou, záleží na typu vaší pokožky.

Na obličej používejte opalovací přípravek, který je určený výhradně na pleť obličeje a má faktor minimálně 30. Nechcete si přece způsobit zbytečné vrásky navíc. Vyberte si takový krém s ochranným faktorem, který bude nejen chránit, ale také hydratovat a obsahovat složky proti stárnutí pleti. Co si budeme povídat, víme to všichni, opalovaná pokožka stárne rychleji.

Nezapomeňte o pokožku pečovat také po opalování. Dodáte jí tím potřebnou hydrataci a opálení vám také déle vydrží.

Jak vybrat nejvhodnější opalovací krém a nespálit se?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!