Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Veš dětská / foto: www.funbaby.cz

Jak zamezit výskytu vší u dětí

Pravidelné kontroly vlásků a oblíbená čepička, kterou si vaše dítko jen tak s nikým nebude chtít vyměnit, dělají divy.

Výskyt a přenos vší probíhá nejčastěji v kolektivu dětí ve věku 5 – 15 let. Prvními příznaky jsou svědění pokožky hlavy, nepozornost a neklid dítěte. Jakmile se objeví, je třeba okamžitě jednat, aby se zamezilo dalšímu šíření mezi rodinu, spolužáky a kamarády. Veš dětská se dožívá až 5 týdnů, během kterých naklade do vlasů až 150 vajíček. A to už je pádný důvod k okamžitému řešení nepříjemné situace. Jak se zbavit vší co nejrychleji a existuje vůbec účinná prevence?

Jak poznat, že veš dětská zavítala do vaší domácnosti?

Příčinou většího výskytu vší a hnid je fakt, že v prvním stádiu se tento parazit chová velmi nenápadně. Jelikož se veš dětská živí krví, kterou saje přibližně každé 3 hodiny, bývá prvním příznakem svědění pokožky na hlavě následkem kousnutí. Dítě se začíná drbat a lechtání způsobené pohybem vší mu způsobuje neklidný spánek. Děti bývají také nervózní a nesoustředěné.

Zpozorujete-li i sebemenší náznaky pokusů o škrábání na hlavě, doporučujeme ihned důkladně prohlédnout pokožku hlavy i vlasy, zda neobjevíte veš dětskou nebo hnidy uchycené na vlasech, které už mohla stihnout naklást. Parazit se vyskytuje zejména v oblasti záhlaví, spánků a za ušima.

Veš dětská a prevence

Veš dětská se šíří v kolektivu, proto je pravděpodobné, že si dítko přinese nového „nájemníka“ ze školky, školy, tábora nebo volnočasových aktivit. Menším dětem by se tedy měla provádět kontrola hlavy a vlasů i bez příznaků, třeba během česání po koupání. Čím dříve je veš dětská objevena, tím snadnější bude se jí zbavit.

Jak se zbavit vší?

Málokdy se podaří přemluvit zejména holčičku, že nejrychlejším řešením je ostříhání „na krátko“. Existují i jiné, ovšem časově náročnější metody.

- Odvšivovací přípravky

Přípravků na odstranění vší existuje velké množství, vždy však musí jít o schválený výrobek z lékárny. Pro co nejlepší výsledek vždy dodržujte pokyny uvedené na příbalovém letáku. Většinou jde o produkty, které je třeba používat opakovaně.

- Vyčištění „napadené“ domácnosti

Aby byl boj se vší dětskou účinný, je třeba proti dalšímu rozšíření chránit celou domácnost. Nezbytná je výměna ložního prádla a jeho vyprání v horké vodě, a také uložení oblečení, které mohlo přijít do styku s parazitem minimálně na 14 dní mimo dosah členů domácnosti do vzduchotěsného obalu. Vyčistěte také hřebeny, ozdoby do vlasů, gumičky nejlépe vyměňte za nové. Nakonec vyčistěte všechny podlahy a nábytek za použití čistícího prostředku.

- Vyčesávat, vyčesávat, vyčesávat…

Jakmile se zbavíte dospělých vší, přijde na řadu jejich potomstvo, které je přilepeno na vlasy těsně u pokožky a neodstraní je žádný dostupný přípravek. Tyto potvůrky jsou velmi odolné. Vyčesávání hnid hustým hřebenem je zdlouhavé a pro rodiče i děti náročné na nervy, ale přináší výsledky. Je třeba dbát na to, aby se vyčesalo všechno, než se přibližně po 7 dnech začnou líhnout další otravní paraziti a budete zase na začátku.

- Informování školky/školy/kroužku/…

Aby se veš dětská dále nešířila a váš boj nebyl marný, je třeba co nejdříve informovat všechna zařízení, do kterých vaše dítko dochází. Jejich zástupci pak neprodleně předají zprávu rodičům, kteří mohou ihned jednat, případně zajistit preventivní opatření. Nezodpovědným chováním a posláním zavšiveného dítěte do školy se vystavujete riziku, že se o situaci začne zajímat příslušný orgán sociální péče.

- Pokrývka hlavy

Objeví-li se v kolektivu dětí vši, nebo jen podezření na jejich výskyt, pokrývka hlavy je nezbytnou součástí prevence proti jejich masivními rozšíření, zvláště u dětí s delšími vlasy. Stejně jako u ostatního oblečení je třeba ji také často prát v horké vodě a měnit v kritickém období nejlépe každý den. Samozřejmostí je nepůjčovat si čepici mezi sourozenci a kamarády, a to ani na krátkou chvíli.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com

 

K tomuto článku není otevřena diskuze