Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rakytník / foto: shutterstock

Dejte vale snížené imunitě a zimnímu nachlazení. Pozvěte do boje rakytník.

Rakytník řešetlákový se v poslední době stává stále více oblíbeným zdrojem vitamínů a zdraví nejen v zimním období.

Nastávající chladné počasí, které bývá často spojeno s plískanicemi a obvyklými zimními neduhy, však nahrává jeho pravidelnému užívání.

Oranžový zdroj zdraví

O tom, že jsou plody této rostliny zdrojem velkého množství vitamínů, zřejmě nikdo nepochybuje, jaké účinné látky obsažené v rakytníku vaše tělo opravdu využije a na co mu pomohou? Začneme hezky podle abecedy. Vitamín A slouží k posílení imunity a zvýšení rezistence organismu vůči chřipce a nachlazení. Vitamín B je zase skvělý proti depresím a splínům, které sebou přináší podzimní pošmourné počasí spojené navíc se zkracováním dne. Všem velmi dobře známý vitamín C se postará opět o dobrou imunitu a rychlejší hojení ran. Vitamín D je důležitý pro zdravé zuby a kosti. Vitamín E kromě toho, že podporuje mužskou plodnost, pomáhá i chránit srdce a zmirňuje projevy premenstruačního syndromu. A konečně vitamín K zvyšuje srážlivost krve a chrání proti nadměrnému krvácení například po operacích či úrazech.

Jak rakytník zpracovat?

Uzrály vám na zahradě na rakytníkovém keři krásně oranžové kuličky nebo jste je dostali darem od známých z vesnice? Rozhodně je nevyhazujte. Z rakytníku si můžete snadno vyrobit celou řadu likérů, šťáv, ale i marmelád a medu. Stačí se jen trochu zamyslet. Nejsnazším způsobem zpracování rakytníku je příprava likéru. K jeho přípravě stačí vložit jeden díl drcených plodů rakytníku do 3 dílů alkoholu (rum, vodka, koňak) a nechat měsíc louhovat v uzavřené sklenici. Poté stačí již jen scedit, uzavřít do tmavých lahviček a zdroj zdraví na zimu je na světě. Stejným způsobem si můžete zakonzervovat léčivé látky i z jiných plodů a bylinek, například bezinek či lichořeřišnice. Kromě toho, že budete mít neustále při ruce účinný lék, víte i, co jste do něho dali a nekonzumujete zbytečně barviva, konzervanty a další zdraví neprospívající látky z komerčně vyráběných produktů.

Dejte vale snížené imunitě a zimnímu nachlazení. Pozvěte do boje rakytník.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!